<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus arriveert in Lissabon: ‘WJD geeft impuls aan verlangen naar vernieuwing’

Elise Ann Allen - Crux 2 augustus 2023
image
Paus Franciscus bij zijn aankomst in Lissabon. Foto: Ana Costa - JMJ Lisboa 2023

Paus Franciscus is vandaag in Lissabon aangekomen. Voor het begin van zijn WJD-programma had hij een ontmoeting met Portugese hoogwaardigheidsbekleders. In zijn toespraak legde hij uit hoe de WJD Europa wijst op de noodzaak om een “bruggenbouwer en vredestichter” te zijn.

De Wereldjongerendagen staan voor hoop voor de toekomst en voor het verlangen van de jonge generaties om samen een andere geschiedenis te schrijven, gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect voor het leven. Met die boodschap arriveerde paus Franciscus eerder vandaag in Portugal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus trapte zijn bezoek aan Lissabon af met een toespraak tot leden van de Portugese regering. Daarna had hij besloten ontmoetingen met zowel president Marcelo Rebelo de Sousa als premier Antonio Costa. Voordat hij vanochtend vanuit Rome vertrok, ontmoette de paus een groep jongeren die niet bij de WJD kunnen zijn omdat ze in een afkickkliniek zitten.

‘Boel op stelten’

De verwachting was dat de paus meer ingetogen zou zijn gezien zijn zwakke gezondheid en de twee ziekenhuisopnames die hij dit jaar heeft gehad. Hoewel de paus kwetsbaar oogt, overtuigde hij journalisten aan boord van het vliegtuig naar Lissabon juist van het tegendeel, door te vertellen dat hij nog steeds “de boel op stelten gaat zetten” en te zeggen dat hij “verjongd” terug zou komen.

“In een tijd waarin we getuige zijn van een klimaat van onrust, wat populisme en complottheorieën voedt, vertegenwoordigen de Wereldjongerendagen een kans om samen iets op te bouwen”, sprak de paus tijdens zijn begroeting van de Portugese hoogwaardigheidsbekleders. De WJD “geven een impuls aan ons verlangen om iets nieuws en anders te bereiken. Ze helpen ons om de diepte in te gaan en samen koers te zetten naar de toekomst”, zei hij.

Goed voorbeeld

“Lissabon is de meest westelijke hoofdstad van het Europese vasteland en wijst ons daarom op de noodzaak om steeds bredere wegen van ontmoeting te openen”, vervolgde hij. De paus sprak daarbij de hoop uit dat de WJD “voor het ‘oude Europa’ een impuls naar universele openheid” mag zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Europa heeft de taak om “een bruggenbouwer en vredestichter” te zijn, aldus de paus. Het continent moet volgens hem een hoofdrolspeler zijn in het smeden van processen van dialoog en inclusie.

De jongeren die aan de Wereldjongerendagen deelnemen, geven alvast het goede voorbeeld, vindt paus Franciscus. “Met hun pleidooi voor vrede en hun levenshonger sporen ze ons aan om de scheidslijnen weg te vlakken die zijn opgetrokken in de naam van verschillende meningen en geloofsovertuigingen”, zei de paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.