<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pro-Palestijnse actievoerders aangeklaagd voor verstoren paaswake in New York

Gina Christian - OSV News 2 april 2024
image
Screenshot uit een video die de pro-Palestijnse actiegroep maakte van hun protest tijdens de paaswake in de St. Patrick's Cathedral in New York. Beeld: OSV News - XR NYC Palestine Solidarity

Drie demonstranten van een actiegroep genaamd ‘Extinction Rebellion (XR) NYC Palestine Solidarity’ zijn gearresteerd vanwege het verstoren van de paaswake op 30 maart in de St. Patrick’s Cathedral in New York.

De mannen in de leeftijd tussen de 31 en 63 jaar worden aangeklaagd voor het verstoren van een religieuze dienst, zo liet een woordvoerder van het New York Police Department weten. De woordvoerder van de NYPD kon niet bevestigen of de mannen nog steeds in hechtenis zijn.

Groot spandoek

Op mobiele video’s die door de actiegroep zijn verspreid is te zien hoe de drie mannen en twee vrouwen tijdens de Mis het middenpad oplopen naar het gebied net onder de ambo, terwijl de lector in het Spaans begint te lezen uit de brief van Paulus aan de Romeinen.

Een van de vrouwen begon ‘Dona Nobis Pacem’ (‘Geef ons de vrede’) te zingen terwijl een groot spandoek ontvouwden met de tekst ‘Stilte = Dood”, omlijst door een rode zandloper (gebruikt door milieuactivisten om uitsterven te symboliseren) en een groene olijfboom, een verwijzing naar Palestina.

Handgemeen

Een geestelijke en verschillende veiligheidsmedewerkers van de kathedraal grepen snel in om het spandoek weg te halen, waarop de demonstranten schreeuwden en er een handgemeen ontstond. De lector ging intussen gewoon door met de lezing.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Noch het aartsbisdom van New York, noch de kathedraal heeft vooralsnog gereageerd op het incident.

‘Stilzwijgen is medeplichtigheid’

Eén van de actievoerders liet in een schriftelijke reactie aan OSV News weten dat St. Patrick’s Cathedral was uitgekozen voor het protest omdat het “een van de meest prestigieuze en machtige instellingen in New York City is, en in de wereld.”

Hij omschreef het protest zelf als “beangstigend”, maar voegde eraan toe dat het niet opweegt tegen “een stilzwijgen dat medeplichtigheid is aan genocide – 2 miljoen mensen worden nu uitgehongerd.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.