<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Altijd een nederlaag’: paus fel tegen oorlog in paastoespraak

Justin McLellan - CNS 31 maart 2024
image
Paus Franciscus groet de aanwezigen op het Sint-Pietersplein na zijn paasboodschap. Foto: CNS - Vatican Media

Een volledige gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne en een staakt-het-vuren in de Gazastrook: in zijn paasboodschap deed paus Franciscus dringende oproepen tot acties die wereldwijd de vrede dichterbij kunnen brengen: “Vrede wordt nooit gesloten met wapens.”

Net zoals Jezus op de ochtend van de opstanding de steen die zijn graf verzegelde wegnam, heeft alleen Christus op Pasen “de macht om de stenen weg te rollen die de weg naar het leven blokkeren” en die de mensheid gevangen houden in oorlog en onrecht, zei paus Franciscus.

Door zijn verrijzenis opent Jezus “de deuren die wij voortdurend sluiten met de oorlogen die zich over de wereld verspreiden”, zei hij na de viering van de Paasmis op het Sint-Pietersplein. “Alleen de opgestane Christus opent de weg voor een vernieuwde wereld door ons de vergeving van onze zonden te schenken.”

Geteisterde gebieden

De paus vroeg de verrezen Christus om vrede te brengen in Israël, Palestina en Oekraïne en veel andere door conflicten geteisterde gebieden in de wereld.

“Door op te roepen tot respect voor de principes van het internationaal recht, spreek ik mijn hoop uit op een algemene uitwisseling van alle gevangenen tussen Rusland en Oekraïne,” zei hij.

‘Nederlaag’

Paus Franciscus deed vervolgens een beroep op de internationale gemeenschap om de toegang van humanitaire hulp tot Gaza te garanderen en riep op tot de “onmiddellijke vrijlating” van gijzelaars die tijdens de aanval van Hamas op Israël waren ontvoerd, evenals “een onmiddellijk staakt-het-vuren in de strook”.

“Oorlog is altijd een absurditeit, oorlog is altijd een nederlaag”, zei hij. “Laten we niet toegeven aan de logica van wapens. Vrede wordt nooit gesloten met wapens, maar met uitgestrekte handen en open harten.”

“Op de dag dat Christus ons heeft bevrijd van de slavernij van de dood, doe ik een beroep op politici om kosten noch moeite te sparen in de strijd tegen de plaag van de mensenhandel.”

Zoals gebruikelijk gaf de paus geen overweging tijdens de ochtendmis, maar boog hij zijn hoofd en nam enkele minuten van stille overdenking in acht na het zingen van het Evangelie in zowel het Latijn als het Grieks.

Opperbeste stemming

Hoewel het Vaticaan zei dat paus Franciscus thuisbleef van een kruiswegdienst in het Colosseum in Rome op 29 maart “om zijn gezondheid te sparen” voor de Paaswake en de Mis, leek de paus in opperbeste stemming toen hij kardinalen en bisschoppen begroette na de viering. Hij bracht veel tijd door in de pausmobiel tussen de gelovigen, glimlachte en zwaaide naar de drommen bezoekers op het Sint-Pietersplein.

Het Vaticaan zei dat ongeveer 30.000 mensen de ochtendmis van de paus bijwoonden en tegen de middag waren er ongeveer 60.000 mensen op en rond het Sint-Pietersplein voor zijn paasboodschap en Urbi et orbi-zegen.

Syrië, Congo en Rohingya

Paus Franciscus stopte slechts af en toe om zijn keel te schrapen, las de hele paasboodschap voor en bad voor vrede in verschillende conflicthaarden in de wereld, waaronder Syrië, Libanon, Haïti, Myanmar, Soedan, Mozambique en de Democratische Republiek Congo.

Hij bad ook voor de Rohingya – een vervolgde, voornamelijk islamitische, etnische groep die grotendeels in Myanmar woont – waarvan hij zei dat ze “getroffen worden door een ernstige humanitaire crisis”.

“Hoeveel kinderen kunnen niet eens geboren worden?” vroeg een felle paus Franciscus. “Hoeveel sterven er van de honger en zijn verstoken van essentiële zorg of zijn slachtoffer van misbruik en geweld? Hoeveel levens worden tot voorwerp van mensenhandel gemaakt voor de toenemende handel in mensen?”

Bron van troost en hoop

“Op de dag dat Christus ons heeft bevrijd van de slavernij van de dood, doe ik een beroep op politici om kosten noch moeite te sparen in de strijd tegen de plaag van de mensenhandel, door onvermoeibaar te werken aan het ontmantelen van de netwerken van uitbuiting en vrijheid te brengen aan degenen die er het slachtoffer van zijn,” zei hij.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Paus Franciscus vroeg ook om het licht van de verrezen Christus “te laten schijnen op migranten en op allen die door een periode van economische moeilijkheden gaan” als een bron van troost en hoop.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.