<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Ik omhels jullie allemaal’: Paus bemoedigt Israëlische en Palestijnse katholieken

Luuk van den Einden 28 maart 2024
image
Paus Franciscus bekijkt foto's van de dochters van de Palestijnse Bassam Aramin en de Israëlische Rami Elhanan, die door geweld zijn omgekomen. De vaders hebben vriendschap gesloten en proberen anderen met hun verhaal tot vrede te inspireren. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus steekt katholieken in Israël en Palestina een hart onder de riem met een paasbrief. Hij verzekert hen dat ze niet alleen zijn en belooft dat de wereldkerk solidariteit zal tonen door “gebed en praktische naastenliefde”.

“Ik omhels jullie allemaal, geliefde katholieken in het Heilig Land”, schrijft paus Franciscus in een paasbrief aan katholieken in een paasbrief die gisteren is gepubliceerd. De brief is gericht aan katholieken van “alle verschillende riten”; dus naast rooms-katholieke christenen ook aan de leden van de oosters-katholieke Kerken.

‘Rouw en pijn’

“In het bijzonder omhels ik degenen die het hardst getroffen zijn door de zinloze tragedie van de oorlog: de kinderen die beroofd zijn van hun toekomst, zij die rouwen en pijn lijden, en allen die ten prooi vallen aan angst en ontzetting”, vervolgt hij.

Paus Franciscus erkent in de brief dat christenen in de laatste decennia massaal het Midden-Oosten zijn ontvlucht vanwege de vele conflicten in die regio. Maar hij richt zich nadrukkelijk ook tot hen die willen blijven “in de landen waar ze al eeuwen wonen”.

Solidariteit

De paus verzekert hen dat ze niet alleen zijn en belooft dat de wereldkerk solidariteit zal tonen door “gebed en praktische naastenliefde”.

“Binnenkort hopen we als pelgrims onder jullie terug te keren, jullie nabij te komen, jullie te omhelzen, met jullie het brood van broederschap te breken en de tere scheuten van hoop te aanschouwen die ontspruiten uit de zaden die jullie met pijn zaaien en met geduld koesteren”, schrijft de paus in de brief.

‘Prachtig getuigenis’

Tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan gisteren had paus Franciscus ook een ontmoeting met twee mannen die “een prachtig getuigenis” geven van het overwinnen van vijandschap en het omarmen van broederschap.

De Palestijnse Bassam Aramin en de Israëlische Rami Elhanan zaten naast elkaar op de eerste rij in de Paulus VI-zaal. Beide mannen hebben in het aanhoudende conflict in het Heilig Land een dochter verloren. In 2007 werd Aramins tienjarige dochter Abir met een rubberen kogel geraakt door een Israëlische militair toen ze uit school kwam. In 1997 kwam Elhanans dertienjarige dochter Smadar om bij een Palestijnse zelfmoordaanslag.

Zegen

Aan het einde van zijn catechese wees paus Franciscus naar de twee vaders en prees hij openlijk hun voorbeeld. “Ze kijken niet naar de vijandschap van de oorlog, maar ze kijken naar de vriendschap van twee mannen die om elkaar geven en dezelfde ‘kruisweg’ zijn ondergaan”, zei de paus.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Vlak voor de audiëntie hadden de mannen een korte ontmoeting met de paus. Daarbij schonken ze hem een boek dat over hun gezamenlijke verhaal is geschreven. Ook lieten ze de paus op hun telefoon foto’s van hun dochters zien: paus Franciscus legde zijn hand op het scherm om hen te zegenen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.