<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus toch niet bij kruisweg in het Colosseum wegens gezondheid

Luuk van den Einden 30 maart 2024
image
Medewerkers halen de stoel voor paus Franciscus weg, vlak voor het begin van de plechtigheid in het Colosseum. Foto: CNS - Lola Gomez

Op het laatste moment is paus Franciscus toch niet naar de kruisweg op Goede Vrijdag in het Colosseum gegaan. In plaats daarvan heeft hij de plechtigheid vanuit zijn woning gevolgd, om zijn krachten te sparen voor de viering van Pasen.

De annulering moet er een van het allerlaatste moment zijn geweest: de witte stoel voor de paus stond al klaar in de historische Romeinse arena waar de kruisweg plaatsvond. Plaatselijke media melden dat medewerkers die stoel kort voor aanvang weer weghaalden.

‘Krachten sparen’

Het Vaticaan liet vlak voor het begin van de plechtigheid weten dat de paus de kruisweg zou volgen vanuit zijn huis, het Casa Sancta Marta in Vaticaanstad. Volgens het Vaticaan heeft de paus die keuze gemaakt “om zijn krachten te sparen voor de Paaswake en de Mis van Paaszondag”.

image
Kardinaal Angelo De Donatis (midden) trad op als paus Franciscus' vervanger bij de plechtigheid. De paus volgde die vanuit zijn woning. Foto: CNS - Vatican Media

Daarmee is paus Franciscus voor het tweede jaar op rij niet fysiek aanwezig bij de kruisweg. Vorig jaar ging hij niet naar het Colosseum omdat hij pas zes dagen daarvoor uit het ziekenhuis was ontslagen, na een verblijf van drie dagen wegens een luchtweginfectie.

Weg naar Golgotha

Kardinaal Angelo De Donatis, de pauselijke vicaris van Rome, verving paus Franciscus in het Colosseum. Hij gaf de slotzegen aan het einde van de plechtigheid.

Tijdens de kruisweg stonden de 25.000 aanwezigen stil bij Jezus’ weg naar Golgotha en zijn lijden en sterven aan de hand van veertien staties. Bij iedere statie werd het kruis door een andere groep mensen gedragen.

Deze groepen symboliseerden volgens Vatican News de diversiteit van het kerkelijk leven. Zusters, mensen in financiële moeilijkheden, priesters, studenten en caritasmedewerkers droegen het kruis, maar bijvoorbeeld ook migranten en mensen met een beperking.

‘Vuur ons aan, Heer’

Dit jaar schreef paus Franciscus de teksten voor bij de staties voor het eerst zelf; net als zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI nodigde hij voorheen altijd mensen uit om dat te doen.

image
In het Colosseum waren 25.000 mensen aanwezig, waaronder ook deze zusters. Foto: CNS - Vatican Media

In zijn tekst erkende de paus dat het moeilijk kan zijn om een gebedsleven te onderhouden te midden van alle uitdagingen in het leven. Bidden draait volgens de paus om “toevertrouwen en aanbieden”, omdat wie bidt, toenadering zoekt tot God.

“Vuur ons aan, Heer!” schreef de paus. “Wek ons hart uit zijn gezapigheid, omdat U ook en juist vandaag op ons gebed rekent.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.