<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Voor het eerst in 24 jaar pauselijke teksten bij kruisweg in het Colosseum

Cindy Wooden - CNS 27 maart 2024
image
De kruisweg in het Colosseum in 2022. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus schrijft dit jaar voor het eerst zelf de teksten voor de staties van de traditionele kruisweg in het Colosseum op Goede Vrijdag. Het thema zal ‘In gebed met Jezus op de kruisweg’ zijn.

De Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni heeft gisteren laten weten dat paus Franciscus voor het eerst in zijn elfjarige pontificaat de teksten voor de kruisweg in het Colosseum voor eigen rekening neemt. Op Goede Vrijdag wordt in de monumentale Romeinse arena traditioneel de kruisweg gelopen.

Paus Franciscus heeft ‘In gebed met Jezus op de kruisweg’ als thema gekozen. De keuze voor dit thema is volgens Bruni een aanwijzing dat deze kruisweg “een daad van meditatie en spiritualiteit met Jezus in het centrum” zal zijn.

Minder actueel

Vatican News meldt dat de meditaties minder directe verwijzingen naar de actualiteit zullen hebben dan veel eerdere edities, toen migranten en vluchtelingen, slachtoffers van mensenhandel of mensen uit oorlogslanden de overwegingen hielpen schrijven.

De meditaties in 2023 waren gericht op het thema ‘stemmen van vrede in een wereld in oorlog’. Verschillende afdelingen van de Romeinse Curie stelden de gebeden en meditaties op aan de hand van opmerkingen die tijdens ontmoetingen met paus Franciscus werden gemaakt door mensen die lijden onder oorlog en geweld.

Opmerkelijk

Dat paus Franciscus de teksten zelf schrijft, mag opmerkelijk heten: 24 jaar geleden schreef een paus die voor het laatst zelf. Sinds 1985 vertrouwde paus Johannes Paulus II die teksten toe aan kardinalen, bekende schrijvers of groepen mensen, waaronder jongeren en journalisten. Alleen in 2000 deed hij het nog zelf, omdat de Kerk toen een Heilig Jaar vierde.

Kardinaal Joseph Ratzinger schreef de meditaties voor Goede Vrijdag 2005, minder dan een maand voordat hij tot paus Benedictus XVI werd gekozen. Tijdens zijn pontificaat vertrouwde hij de teksten elk jaar aan andere mensen toe.

Bruni heeft ook laten weten dat paus Franciscus nog steeds van plan is om de kruisweg bij te wonen. Het weer en de gezondheid van de paus zullen echter de doorslag geven. Vorig jaar was de paus niet bij de kruisweg in het Colosseum, omdat hij kort daarvoor in het ziekenhuis had gelegen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.