Sinds de Russische invasie van Oekraïne woensdagochtend klinken vanuit alle hoeken van de katholieke Kerk uitingen van solidariteit met het Oekraïense volk en oproepen aan Moskou om de inval te stoppen. Kerkleiders dringen er bij de internationale gemeenschap op aan te zoeken naar een vreedzame oplossing door middel van diplomatieke dialoog.
“Vandaag de dag wordt de vrede op het hele Europese continent en daarbuiten ernstig bedreigd”, zei kardinaal Jean-Claude Hollerich op 24 februari. “Oorlog is een ernstige belediging van de menselijke waardigheid en hoort niet thuis op ons continent.”
Hollerich is voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE). Hij maakt zich grote zorgen maakt.
“Wij delen de gevoelens van angst en bezorgdheid van paus Franciscus en doen een beroep op de Russische autoriteiten om zich te onthouden van verdere vijandige acties die nog meer lijden zouden veroorzaken en de principes van het internationaal recht te negeren.”
De bisschoppen roepen de Europese leiders op om “eenheid te tonen en maatregelen te steunen die de-escalatie en het opbouwen van vertrouwen bevorderen, en tegelijkertijd alle stappen te vermijden die het gewelddadige conflict zouden kunnen versterken”.
Tevens pleiten ze voor internationale bescherming van de Oekraïense vluchtelingen.
De katholieke Russische bisschoppenconferentie ging gisteren nog een stapje verder door in een verklaring op de gevolgen van de oorlog te wijzen. Leiders moeten volgens hen “strikt verantwoording afleggen over de militaire acties die ze hebben ondernomen. Het verloop van de komende eeuwen hangt grotendeels af van hun huidige beslissingen”.
“Deze confrontatie brengt dood en verderf en bedreigt de veiligheid van de hele wereld.” De bisschoppen merkten daarbij op dat Oekraïne en Rusland niet alleen verenigd zijn door de geschiedenis “maar ook door het enorme lijden dat ons in het verleden is overkomen vanwege de waanzin van de oorlog.”
“Onze volkeren verdienen vrede”, zeiden de bisschoppen, “niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar het soort vrede dat bestaat uit een vastberadenheid om andere mensen, andere volkeren en hun waardigheid te respecteren.”
De staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, bracht donderdagmiddag een videoboodschap uit waarin hij zei dat wijsheid nodig is om de wereld te redden “van de dwaasheid en verschrikkingen van oorlog”. Hij zei dat er nog ruimte voor onderhandeling is.
“Als gelovigen verliezen we de hoop niet op een sprankje geweten van degenen die het lot van de wereld in handen hebben. En laten we blijven bidden en vasten – dat zullen we volgende Aswoensdag doen – voor vrede in Oekraïne en over de hele wereld”, zei Parolin.
De Nederlandse bisschoppen lieten vanochtend weten zich ook aan te sluiten bij de oproep van paus Franciscus om op Aswoensdag te vasten en te bidden voor vrede. “Het is belangrijk om te blijven bidden opdat deze bedreiging eensgezind tegemoet getreden kan worden om tot vrede te komen”, schrijven de bisschoppen op rkkerk.nl.
Ze zijn geschokt door de crisis in Oekraïne en reiken gelovigen een voorbede aan voor zolang het nodig is.
“Onze volkeren verdienen vrede, niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar het soort vrede dat bestaat uit een vastberadenheid om andere mensen, andere volkeren en hun waardigheid te respecteren”
- De katholieke bisschoppen van Rusland
In een gezamenlijke verklaring die werd afgegeven na een ontmoeting in de Duitse stad Bonn riepen de hoofden van de Duitse protestantse en katholieke Kerken op tot onmiddellijke beëindiging van de Russische invasie, respect voor het internationaal recht en concrete vredesinspanningen door alle betrokken partijen.
“Rusland moet onmiddellijk de militaire aanvallen stoppen en de territoriale integriteit van Oekraïne volledig erkennen. De aanval van Rusland op Oekraïne brengt het Europese vredesproject in gevaar”, zeiden bisschop Georg Bätzing en Annette Kurschus. “Als christenen geloven we dat vrede mogelijk is en dat gesloten deuren weer geopend kunnen worden.”
In Moskou deed de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill een beroep op “alle partijen bij het conflict om al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen” en drong aan op humanitaire hulp voor degenen die door de oorlog ontheemd zijn.
De Russische en Oekraïense volkeren delen volgens hem een geschiedenis die teruggaat tot de doop, Kiev, van de heilige prins Vladimir in de tiende eeuw, het begin van de kerstening van wat nu Rusland is. “Ik geloof dat deze door God gegeven affiniteit zal helpen de ontstane verdeeldheid en meningsverschillen te overwinnen die hebben geleid tot het huidige conflict.”
Aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, de leider van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, steunt het recht van Oekraïne om zijn onafhankelijkheid te verdedigen.
“Het is ons natuurlijke recht en onze heilige plicht om ons land en onze mensen, onze staat en alles wat ons dierbaar is te verdedigen: familie, taal en cultuur, geschiedenis en de spirituele wereld”, zei Shevchuk. “Op dit historische moment roept de stem van ons geweten ons allemaal op om op te komen voor een vrije, verenigde en onafhankelijke Oekraïense staat.”
Hij verwees naar de geschiedenis waaruit blijkt dat “al degenen die wereldoorlogen begonnen, ze hebben verloren”. Het bracht alleen maar “vernietiging en verval over hun eigen staten en volkeren”.
We geloven dat de Heer op dit historische moment met ons is”, zei de aartsbisschop. “Hij is het die de overwinning over het kwaad en de dood schenkt.”
“De overwinning van Oekraïne zal de overwinning zijn van Gods macht over de gemeenheid en arrogantie van de mens! Zo was, is en zal zijn!” besloot de aartsbisschop de verklaring op 24 februari.
Bronnen: CNA, CNS en Vatican News