<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Bisschoppen VS: ‘mensenlevens belangrijker dan open kerken’

Catholic News Service 27 mei 2020
image
Een man staat voor de gesloten basiliek van het Nationaal Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in Washington. Ondanks aandringen van president Trump, willen de bisschoppen van die staat hun kerken vooralsnog niet openstellen voor publieke vieringen. Foto: CNS photo - Joshua Roberts, Reuters

President Trump wil dat gebedshuizen in de VS per direct weer opengaan, maar verschillende bisschoppen in het land zeggen: “veiligheid is de hoogste prioriteit.”

De bisschoppen in de staat Washington benadrukten in een verklaring dat de kerken niet waren dichtgegaan “uit angst, maar uit ons diepste respect voor het menselijk leven en de gezondheid”.

‘Instrumenten van Gods bescherming’

“Als leerlingen van Jezus, zijn we geroepen om instrumenten van Gods bescherming te zijn voor de kwetsbaren en voor het algemeen welzijn”, voegden ze toe.

“We delen het verlangen om mensen zo snel mogelijk weer naar de Mis te kunnen laten gaan, maar we zullen wachten met publieke vieringen tot het veilig is en wij daartoe bereid zijn.”

Trump: kerken ‘essentieel’

De bisschoppen reageerden daarmee op de verklaring van president Trump, die gebedshuizen op 22 mei “essentieel” noemde. Hij spoorde de gouverneurs van alle staten aan “om het juiste te doen en deze uitermate belangrijke gebedshuizen toe te staan direct te openen”.

Trump dreigde “gouverneurs op een zijspoor te zetten” als kerken niet open konden gaan. Critici merkten echter op dat een president van de VS geen grondwettelijke bevoegdheden heeft om zijn beslissingen zomaar door te drukken.

“We moeten allemaal begrijpen dat we dit doen omdat we voor elkaar zorgen”
- Aartsbisschop José Gomez van Los Angeles

De bisschoppen van de staat Washington zeiden te hopen “dat ons recht om op een verantwoordelijke en veilige manier te vieren snel wordt gehonoreerd, zodat we kunnen samenwerken op een manier die zowel de katholieke traditie eerbiedigt als onze burgerlijke verantwoordelijkheden”.

‘Veiligheid hoogste prioriteit’

Ook vanuit de aartsbisdommen van Baltimore en Los Angeles kwamen dergelijke verklaringen. De aartsbisschop van Los Angeles, José Gomez, benadrukte in een videoboodschap dat de veiligheid van mensen zijn grootste prioriteit is.

Hoewel hij begrijpt dat mensen graag weer naar de Mis willen, zei hij: “We moeten allemaal begrijpen dat we dit doen omdat we voor elkaar zorgen. Het is nog altijd een zeer besmettelijke ziekte.”

‘Heiligheid van het leven beschermen’

Het aartsbisdom Baltimore liet weten dat er weliswaar plannen zijn om vanaf dit weekend de publieke vieringen te hervatten, maar dat “het onze eerste prioriteit blijft om de heiligheid van het leven te beschermen”.

Het aartsbisdom zei dankbaar te zijn voor de regeringsleiders “die geluisterd hebben naar het advies van de religieuze gemeenschap” om de godsdienstvrijheid in ere te houden en tegelijkertijd de veiligheid van kerkgangers en de bredere gemeenschap voor ogen te houden.

Ook in andere delen van het land hebben bisdommen plannen opgesteld voor een stapsgewijze heropening van kerken onder strenge voorwaarden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.