fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘Huisgenoot van de paus heeft coronavirus’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 maart 2020
image
Paus Franciscus tijdens de ochtendmis van donderdag in de kapel van Casa Santa Marta Foto: CNS Photo - Vatican Media

Volgens diverse media zou een inwoner van Casa Santa Marta positief getest zijn op het coronavirus. In dit verblijf woont onder anderen ook paus Franciscus.

Het zou om een 58-jarige beambte van het Vaticaanse staatssecretariaat gaan. Het nieuws werd woensdag bevestigd door een Vaticaancorrespondent van het tijdschrift America op gezag van “Vaticaanse bronnen”. De Vaticaanse persdienst heeft nog niet gereageerd op dit bericht.

Getest op coronavirus

De besmette man, mgr. Gianluca Pezzoli, is priester van het bisdom Mantova en hoofd van de Italiaanse afdeling van het staatssecretariaat. Volgens America woont hij permanent in het Vaticaanse gastenhuis waar ook de paus woont.

De mensen met wie hij in nauw contact geweest is, zouden ook getest zijn op het virus. “Er wordt aangenomen dat ze geïsoleerd zijn, hoewel het Vaticaan dit niet heeft bevestigd”, aldus het tijdschrift.

Onwaarschijnlijk dat er contact met de paus was

America Magazine acht het onwaarschijnlijk dat paus Franciscus contact heeft gehad met mgr. Pezzoli. Sinds de paus op Aswoensdag een verkoudheid opliep, heeft hij zijn maaltijden in zijn kamer gebruikt in plaats van in de eetzaal.

Individuele ontmoetingen gaan door

Terwijl het Vaticaan alle groepsbijeenkomsten heeft geannuleerd, blijft paus Franciscus wel iedere dag mensen ontvangen. Donderdag bezochten vier mensen los van elkaar de paus.

Volgens de Osservatore Romano ontsmetten de paus en zijn gasten voor en na de ontmoetingen hun handen met een desinfecterend middel.

Inmiddels gaan er verhalen dat de paus opnieuw op coronavirus getest is, maar deze zijn nog onbevestigd.

Positief getest op coronavirus

De persdienst van het Vaticaan zei op 24 maart dat er tot nog toe vier mensen binnen het Vaticaan positief getest waren op het coronavirus.

Het eerste geval werd al begin maart bekend gemaakt. Het ging om priester uit Bergamo.

Preventieve isolatie

Het Vaticaan zei niet wanneer de andere drie mensen positief bleken te zijn getest. Wel maakte de persdienst bekend dat het om één persoon ging die in het Vaticaanse supermarkt werkte. De andere twee werkten in de Vaticaanse Musea.

Alle vier “werden in preventieve isolatie geplaatst” voordat hun testresultaten terugkwamen. “Het isolement duurt al meer dan veertien dagen; momenteel krijgen ze zorg in Italiaanse ziekenhuizen of bij hen thuis.”

Bron: Catholic News Service

>> Lees hier meer coronanieuws.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.