fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Italiaanse priester trekt doktersjas aan in de strijd tegen coronavirus

Francesco Paloni 16 maart 2020
image

De Italiaanse pastoor Fabio Stevenazzi werkte ooit als arts op de spoedeisende hulp. Na overleg met zijn bisschop solliciteerde hij onlangs bij een ziekenhuis in Lombardije, waar hij onmiddellijk is aangenomen.

Stevenazzi (48) is pastoor van een parochie in Gallarate, op enkele kilometers van Milaan.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera is de priester na zijn sollicitatie direct aangenomen bij het Busto Arsizio-ziekenhuis in Lombardije. Daar is hij aan een spoedcursus begonnen om coronapatiënten te behandelen.

‘In stilte bij het team voegen’

De priester wil volgens de krant niet veel kwijt over zijn beslissing. “Maar dat is alleen omdat ik mij in alle stilte, zonder kabaal, wil voegen bij het team van degenen die al wekenlang tot het uiterste gaan.”

Contact met oud-collega’s

Voordat Stevenazzi in 2014 priester werd, was hij internist op de spoedeisende hulp. Tien jaar lang was hij werkzaam in een ziekenhuis in Legnano, in Noord-Italië. Hij had de afgelopen weken veel contact met oud-collega’s die hem vertelden over de ernst van de situatie.

“Totdat het mogelijk was, heb ik zieken en ouderen bezocht om hen bij te staan. Maar toen heb ik gedacht dat ik meer kon doen”, zegt de priester in gesprek met Corriere.

‘Hoop snel iets te kunnen betekenen’

Stevenazzi vroeg daarop zijn bisschop, Mario Delpini, toestemming om te solliciteren bij een ziekenhuis. De aartsbisschop van Milaan twijfelde geen moment.

Door de noodtoestand die in de regio is uitgeroepen, kon de priester direct worden aangenomen. Hij leert nu om te gaan met beademingsapparatuur en “hoopt snel iets te kunnen betekenen”.

Lombardije hard getroffen

De Italiaanse regio Lombardije wordt op dit moment het hardst getroffen door het coronavirus. Er zijn 13.272 mensen besmet met 1218 doden als gevolg.

>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona