fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Kardinaal luidt noodklok: humanitaire ramp dreigt in Amazonegebied

KN Redactie 22 mei 2020
image
In het Amazonegebied worden de toch al bestaande problemen verergerd door het coronavirus. Foto: CNS Photo - Bruno Kelly, Reuters

De Braziliaanse kardinaal Cláudio Hummes heeft de noodklok geluid over de inheemse bevolking van de Amazone. Door een combinatie van Covid-19 en een scala aan regionale problemen dreigt een humanitaire ramp in het Amazonegebied.

Hummes deed dit namens REPAM, een katholiek netwerk dat de belangen behartigt van de inheemse bevolking in het Amazonegebied.

Zorg overspoeld door Covid-19

In het uitgestrekte en dunbevolkte gebied zijn door meer dan dertig inheemse bevolkingsgroepen in totaal minstens vijfhonderd besmettingen met het coronavirus en honderd dodelijke slachtoffers gemeld.

De werkelijke cijfers liggen vermoedelijk veel hoger: het regionale zorgsysteem is door Covid-19 overspoeld. Volgens Hummes zoekt de bevolking in de Kerk een medestander, die hen ondersteunt in hun keuzes en in het opbouwen van hun toekomst.

Bodemvergiftiging

Hoewel de pandemie de economie beïnvloedt, gaan activiteiten als vernietiging van het oerwoud en illegale mijnbouw onverminderd door. Er vindt bodemvergiftiging door mijnbouw plaats en een olielek in Ecuador heeft de leefomgeving van bijna honderdduizend mensen geruïneerd.

Braziliaanse wetgevers overwegen volgens Hummes om voor regionale grootgrondbezitters wetgeving in te voeren die de rechten van de inheemse bevolking ondermijnt.

Risico op genocide

Geweld tegen de inheemse bevolking neemt in deze kwesties intussen hand over hand toe. Volgens het Braziliaanse Openbaar Ministerie loopt de inheemse bevolking zelfs een risico op genocide; dit vereist noodmaatregelen vanuit de publieke sector.

Onzekere voedselvoorziening

Problemen rond milieu, landrechten, politiek en infrastructuur verergeren de Covid-19-pandemie, aldus de kardinaal.

Door een gebrek aan coördinatie voor, en contact met de inheemse bevolking, ontbreekt het in Bolivia aan de noodzakelijke informatievoorziening in de lokale talen.

In Colombia lopen met name boeren risico, vanwege structurele armoede, onzekere voedselvoorziening en ondervoeding. Ook hebben ze geen toegang tot schoon drinkwater en gezondheidszorg. In Venezuela is de voedselvoorziening al langer een probleem.

In de steden

En ook in de Zuid-Amerikaanse steden loopt de inheemse bevolking gevaar: een deel van hen is voor werk als straatverkoper of dagloner naar de steden gemigreerd, kan vanwege de verplichte lockdown in zijn werk nu niet uitoefenen. Deze mensen zijn, aldus Peruviaanse bisschoppen, compleet onbeschermd.

Hulp voor de Amazonebewoners

Een lokale organisatie is bezig donaties te verzamelen voor een noodfonds om de drie miljoen kwetsbare Amazonebewoners te beschermen tegen Covid-19. De inheemse bevolking heeft daarnaast de hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie gevraagd om overheden te helpen met prioriteren.

Woorden van paus Franciscus

Het persbericht van REPAM roept de recente woorden van Paus Franciscus in herinnering dat het nu geen tijd is voor onverschilligheid, egoïsme, verdeeldheid en vergeetachtigheid.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21