fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

The Chosen komt naar Nederland: ‘Deze serie heeft me opnieuw kennis laten maken met Jezus’

Luuk van den Einden 15 december 2022
image
De serie The Chosen, over het leven van Jezus (Jonathan Roumie), is vanaf vandaag in Nederland te zien via NPO Start. Foto: The Chosen

The Chosen, de successerie die vier Evangeliën in zeven seizoenen wil verpakken, is sinds vandaag bij de EO op NPO Start te zien. Scenarist Tyler Thompson denkt dat het oecumenische project katholieke kijkers zeker aanspreekt: “We portretteren Maria als een krachtige vrouw.”

De Amerikaanse serie was al een tijdje in Nederland te zien via een speciale app, maar vanaf nu is het eerste seizoen, waarin de apostelen zich rond Jezus verzamelen en Bijbelpassages als de bruiloft in Kana verwerkt zijn, ook te zien bij NPO Start.

Zeven seizoenen

The Chosen is niet alleen het grootste gecrowdfunde mediaproject ter wereld, maar vormt ook de eerste poging ooit om het Nieuwe Testament te verwerken tot een televisieserie met meerdere seizoenen. Dat moeten er zeven worden, waarvan het derde seizoen net verschenen is in de VS.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De opzet met meerdere seizoenen stelt de schrijvers van de serie in staat om relaties en gebeurtenissen goed uit te diepen, vertelt scenarist Tyler Thompson. “Jezus’ openbare optreden duurde drie jaar, maar het is heel moeilijk om dat in 120 minuten film te proppen”, legt hij uit.

Maria als ‘krachtige vrouw’

The Chosen is gericht op christenen van alle stromingen. De verschillende denominaties kijken allemaal op hun eigen wijze naar de Bijbel, waardoor het lastig kan zijn om de serie bij iedereen in de smaak te laten vallen. “Ik vind dat in het schrijven geen obstakel, maar we houden het wel in het achterhoofd”, zegt Thompson.

Een katholieke priester, een evangelicale historicus en een rabbijn adviseren de schrijvers daarom. “Ons bronmateriaal is tenslotte heel belangrijk voor mensen”, legt de scenarist uit.

Thompson denkt dat katholieke kijkers kunnen waarderen hoe Jezus’ moeder in de serie wordt opgevoerd. Maria wordt meestal afgebeeld met het kindje Jezus of met Jezus’ lichaam in haar armen; de scenaristen hebben geprobeerd om de drieëndertig jaar tussen die beelden vorm te geven. “In onze serie verzwijgt ze haar mening niet en oefent ze invloed uit over de apostelen. We portretteren haar als een krachtige vrouw.”

Diversiteit

De diversiteit van The Chosen beperkt zich niet tot christelijke stromingen. De cast bestaat uit acteurs van verschillende achtergronden en nationaliteiten; ook spelen acteurs met autisme en fysieke beperkingen mee. Een bewuste keuze volgens Thompson: “Jezus is er namelijk voor iedereen.”

image
Jordan Ross als Jakobus de Mindere. De beperking van de acteur is door de scenaristen in het personage verwerkt. Foto: The Chosen

Een van die acteurs is Jordan Ross, de vertolker van Jakobus de Mindere, oftewel ‘Little James’. Ross kampt vanwege problemen bij zijn geboorte met cerebrale parese en scoliose, waardoor hij moeilijk loopt. In het oorspronkelijke script had Jakobus geen beperking, maar het personage werd aangepast toen Ross de rol kreeg. “Hopelijk helpt het verhaal van Jakobus kijkers die zich als ‘anders’ beschouwen om zich meer geaccepteerd te voelen”, zegt hij.

Ross’ collega Elizabeth Tabish speelt Maria Magdalena. De van huis uit katholieke actrice geeft aan dat haar deelname aan The Chosen haar eigen geloof nieuw leven in heeft geblazen. “Een tijd lang was ik cynisch over religie”, vertelt ze. “Deze serie heeft me opnieuw kennis laten maken met Jezus. De vrede en verlossing die hij brengt, heeft me persoonlijk geraakt.”

Het eerste seizoen van The Chosen is te zien bij de EO via NPO Start.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1