<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Van Gogh-fanaat ontdekt huiszegen uit Kevelaer in interieur van ‘De aardappeleters’

Luuk van den Einden 26 maart 2024
image
Kees Rovers met de door hem ontdekte Kevelaerse huiszegen. Beeld: Omroep Brabant

Het boerengezin dat op het wereldberoemde schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh staat afgebeeld, had een huiszegen uit de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer aan de muur hangen. Van Gogh-liefhebber Kees Rovers ontdekte dat detail onlangs.

De aardappeleters is een van de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh, dat de kunstenaar in 1885 maakte tijdens zijn periode in het Brabantse Nuenen. Het werk is talloze keren bestudeerd, besproken en nageschilderd, maar blijkt toch nog verrassingen te bevatten.

‘Verhaal compleet krijgen’

Dat ontdekte de 78-jarige Van Gogh-liefhebber Kees Rovers, zelf afkomstig uit Nuenen. Dat de ingelijste afbeelding linksboven op het doek een huiszegen was, was al langer bekend, maar Rovers heeft samen met historicus Gerard Rooijakkers kunnen vaststellen dat het om een zegen uit de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer gaat.

Rovers heeft twintig jaar lang op veilingen en op het internet gespeurd naar de zegen die door Van Gogh is afgebeeld, vertelt hij tegen Omroep Brabant. “Ik wilde het verhaal graag compleet krijgen.”

image
De aardappeleters, door Vincent van Gogh geschilderd in 1885. Linksboven, naast de klok, hangt de huiszegen. Beeld: Wikimedia commons

Vorige week had hij plotseling beet: op Marktplaats trof hij de zegen uit Kevelaer aan. Na onderzoek bevestigde Rooijakkers dat het inderdaad de juiste afbeelding is.

Mariabedevaartsoord

Kevelaer is sinds 1642 een Mariabedevaartsoord. De plaats ligt op een steenworp afstand van de grens met Limburg en wordt daarom door veel Nederlandse pelgrims bezocht. “We weten nu dat een van de aardappeleters op bedevaart is geweest in Kevelaer en vanuit daar die huiszegen heeft meegenomen”, aldus Rovers.

De aardappeleters hangt tegenwoordig in het Van Goghmuseum in Amsterdam. Het museum is inmiddels ingelicht over Rovers’ vondst; daar was men erg enthousiast, zegt hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.