<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Directeur SCP: ‘Geloof is geen gepasseerd station’

KN Redactie 6 januari 2018
image
Dag van de Wereldkerk 2017 in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Volgens SCP-directeur Kim Putters komen er momenteel meer christelijke dan islamitische migranten Nederland binnen. (Foto: KN - Jan Peeters)

“Ik ben geneigd het idee dat Nederland steeds verder seculariseert een halt toe te roepen.” Dat zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), in weekblad Elsevier.

Hoewel de meeste Kerken al jaren met dalend kerkbezoek te kampen hebben, zijn mensen volgens de SCP-directeur wel degelijk met allerlei vormen van zingeving bezig. “Ze noemen zich ook gelovig.”

Meer christelijke dan islamitische migranten

Putters wijst ook op het feit dat er momenteel meer christelijke dan islamitische migranten Nederland binnenkomen, “uit Syrië, Ghana, Roemenië en Bulgarije”, en dat er op veel plekken migrantenkerken worden gesticht.

Autochtone Nederlanders zijn volgens Putters vaker buiten de structuur van een Kerk met hun geloof bezig. Ze belijden het volgens hem echter wel degelijk. “Het geloof is zeker geen gepasseerd station.”

‘Stem christelijke migranten mag gehoord worden’

Over het fenomeen van de christelijke migranten publiceerde de Vlaamse auteur David Dessin vorig jaar het boek God is een vluchteling, dat werd uitgeroepen tot theologisch boek van het jaar 2017.

In God is een vluchteling dompelt Dessin zich onder in de zeer diverse wereld van allochtoonse christelijke gemeenschappen, van evangelicale huiskerken en Afrikaanse geloofsgemeenschappen tot de Syrisch-orthodoxen en Chaldeeuws-katholieken in onze streken.

In een interview met Katholiek Nieuwsblad zei Dessin dat zijn boek eigenlijk een poging is “om het debat over migranten eens niet in termen van de islam te laten plaatsvinden. Een groot deel van de migranten in Europa is niet moslim, maar christen, en dat horen we nooit. Hun stem ontbreekt, maar mag ook eens gehoord worden”.

Schatting: 800.000 christelijke migranten in Nederland

Ook in de serie ‘De toekomst van de Kerk’ besteedde KN het afgelopen jaar aandacht aan de allochtone christenen in ons land.

De Stichting samen kerken in Nederland schat het aantal christelijke migranten in ons land op ongeveer 800.000. Het betreft zowel mensen die als vluchteling naar Nederland kwamen, als expats, mensen die voor korte of langere tijd naar Nederland komen om te werken.

Volgens de stichting is een groot deel van hen katholiek of lid van een Kerk die dicht bij de katholieke staat, zoals oosters-orthodoxe en oosters-oriëntaalse Kerken.

Katholieken van buitenlandse afkomst zijn ‘zegen van de Wereldkerk’

In het bisdom Rotterdam vormen katholieken van buitenlandse afkomst ongeveer 20% van het aantal gelovigen.

Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam ziet hun bijdrage vooral op geloofsgebied. Bij katholieken met een migrantenachtergrond, “of het nu mensen uit Oost-Europa zijn of Azie en Afrika”, speelt volgens hem “het geloof in God nog een grote rol in de sociale omgang met elkaar. Dat betekent dat de kerkgang, het samen bidden, daar sterker aanwezig is”.

In hetzelfde artikel noemt bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam de katholieken van buitenlandse afkomst “een zegen van de Wereldkerk”.

Het bisdom Den Bosch organiseert jaarlijks een ‘Dag van de Wereldkerk’ waarop katholieken van buitenlandse afkomst in het bisdom bijeenkomen in de Sint-Janskathedraal.

> Lees hier het hele interview met David Dessin ‘De stem van christelijke migranten mag gehoord worden’.
> Lees hier het verhaal over buitenlandse katholieken ‘Een zegen van de Wereldkerk’. 
> Bekijk hier een beeldverslag van de Dag van de Wereldkerk 2017 van het bisdom Den Bosch.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Entity 'nbsp' not defined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): les/2017/44/#17/z" target="_blank" rel="noopener noreferrer">interview met&nbsp; in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305