<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Een kwade daad’: veertien doden bij aanslag op kerk in Burkina Faso

KN Redactie 6 december 2019
image
Gelovigen wonen een kerkdienst bij in Kaya, Burkina Faso. Foto: CNS Photo - Anne Mimault, Reuters

De katholieke Kerk in Burkina Faso heeft zijn medeleven betuigd met de protestanten in het land: bij een aanval op een protestantse kerk werden zondag veertien mensen doodgeschoten.

Volgens lokale autoriteiten betraden gewapende mannen het kerkje in de oostelijke plaats Hantoukoura en openden het vuur. Naast de veertien doden vielen nog verschillende gewonden.

‘Sommige slachtoffers waren erg jong’

De lokale pers meldt dat er ten minste twaalf gewapende mannen bij de aanval betrokken waren. In het kerkje waren volgens de protestantse Burkinese leider Henri Yé enkele tientallen mensen aanwezig.

De mannen en jongens werden van de vrouwen en meisjes gescheiden en de kerk uitgesleept. Volgens lokale media de hoofden van de slachtoffers bedekt, waarna ze werden doodgeschoten. “Sommigen van hen waren erg jong”, zegt Yé: “10, 12 en 14 jaar oud.”

De aanslag is nog niet opgeëist. Yé stelt dat de aanvallers na de aanslag op motorfietsen naar het naburige Niger zijn gevlucht.

De zoveelste aanval in een reeks

De aanslag is de zoveelste in een reeks aanvallen op zowel christenen als moslims. Volgens de president en de katholieke bisschoppen van Burkina Faso, worden die gepleegd door jihadisten. Die zijn er volgens hen op uit een sektarische oorlog uit te lokken in het land, waar de verschillende religieuze gemeenschappen tot nu toe vreedzaam samenleven.

Op 11 oktober werden tijdens het vrijdaggebed vijftien mensen doodgeschoten in een moskee in de buurt van de grens met Mali. Eerder werden aanslagen gepleegd op katholieke, protestantse en islamitische geestelijken en gelovigen.

Kerk vraagt om buitenlandse hulp

De voorzitter van de Burkinese bisschoppenconferentie riep eerder dit jaar de internationale gemeenschap op iets te doen tegen het geweld tegen christenen in het land. Gebeurt er niets, waarschuwde hij, dan “wordt de christelijke aanwezigheid geëlimineerd”.

De jihadisten krijgen volgens bisschop Laurent Dabire steun uit het buitenland en zijn vaak “beter bewapend en uitgerust” dan het Burkinese leger.

‘Diep bedroefd door deze kwade daad’

In reactie op de aanslag van dit weekend liet de Burkinese bisschoppenconferentie weten “diep bedroefd” te zijn “door deze kwade daad”, en mee te leven met de protestantse gemeenschap in het land.

“Wij sturen onze oprechte condoleances, bidden samen voor de zielen van de dode gelovigen en verzachten de pijn van diegenen die door deze moorden geraakt zijn.”

Bronnen: Fides, Kerk in Nood

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.