fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Eredoctoraat voor Antwerpse bisschop in Bonn

Anton de Wit 5 mei 2023
image
Bisschop Johan Bonny van Antwerpen. Foto: Philippe Verhoeven - via KTF Universität Bonn

Bisschop Johan Bonny van Antwerpen ontvangt volgende maand een eredoctoraat aan de Faculteit Katholieke Theologie van de universiteit van Bonn in Duitsland. De bisschop wordt geprezen om zijn pastorale en synodale benadering.

Bisschop Bonny scoorde hoge ogen in Duitsland door zijn deelname als waarnemer bij de Synodale Weg. Hij was aanwezig én sprak een woordje bij de vierde en vijfde sessie in Frankfurt in respectievelijk september 2022 en februari 2023.

‘Gelijkenis en verwantschap’

Bij die laatste sessie benoemde hij een aantal verschillen tussen de Belgische en de Duitse aanpak van de controversiële inzegeningen van homorelaties. Maar zijn bijdragen werden toch vooral als een bemoediging en een bevestiging begrepen voor dit Duitse hervormingsproject dat internationaal met argusogen wordt gevolgd.

“Bonny’s denken is theologisch verantwoord, geïnformeerd door de menswetenschappen en cultureel gevoelig”
- Verklaring Faculteit Katholieke Theologie van de universiteit van Bonn

In zijn korte rede bij de vierde sessie sprak Bonny van “gelijkenis en verwantschap” tussen de synodale gesprekken in België en in Duitsland. “Er lopen geen breuklijnen tussen de katholieke Kerk in uw land, in ons land en in andere landen van onze regio. Integendeel. Wij zitten duidelijk in dezelfde boot! We varen in dezelfde cultuur. We werken met dezelfde mensen, families en gemeenschappen. We doorstaan dezelfde storm.”

Lof

Het lijkt erop dat het applaus voor zijn optredens in Frankfurt zich nu vertaalt in een eredoctoraat in Bonn. In de persverklaring van de Faculteit Katholieke Theologie van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität wordt Bonny uitvoerig geprezen om zijn kerkpolitieke standpunten:

“Bisschop Bonny staat voor een theologische en kerkelijke herbezinning in de lijn van het Tweede Vaticaans Concilie, zoals voorgestaan door paus Franciscus. Hij bekritiseert uitsluitende en discriminerende bekrompen opvattingen en misplaatste ontwikkelingen in de leer waardoor steeds meer mensen zich teleurgesteld en gekwetst afkeren.”

‘Respect voor geweten’

Bonny’s denken, zo gaat het communiqué verder, “is gegrond in zijn persoonlijke, pastorale ervaring; het is theologisch verantwoord, geïnformeerd door de menswetenschappen en cultureel gevoelig. Centraal in zijn denken staat het onvoorwaardelijk respect voor het persoonlijk geweten en de vraag naar een persoonlijke moraal en pastorale zorg in de kerk. Verder pleit hij voor versterking van de plaatselijke kerken en een synodaliteit die de sociale en culturele kenmerken van de plaats erkent en incorporeert.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De uitreiking van het eredoctoraat vindt plaats op 6 juni in Bonn. De in 1818 opgerichte Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität geldt als een van de meest prestigieuze universiteit van Duitsland, die een grote verscheidenheid aan intellectuelen voortbracht – van Joseph Ratzinger tot Karl Marx.