<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franciscaan wordt nieuwe voorzitter van Oostenrijkse bisschoppenconferentie

KN Redactie 17 juni 2020
image
Aartsbisschop Franz Lackner Foto: Franz Neumayr - Aartsbisdom Salzburg

De aartsbisschop van Salzburg, Franz Lackner, wordt de nieuwe voorzitter van de Oostenrijkse bisschoppenconferentie. Hij werd gisteren gekozen om de 75-jarige Weense kardinaal Christoph Schönborn op te volgen, die dit ambt 22 jaar bekleedde.

De 63-jarige Lackner heeft een ongebruikelijk cv voor een katholieke priester. Hij bracht zijn jeugd door op een kleine boerderij in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Na zijn schooltijd startte hij als leerling-elektricien. Zijn wens om priester te worden ontstond in Cyprus, waar hij van 1978 tot 1979 als VN-soldaat diende.

Opdrachtgever voor boek over homorelaties

Hij trad in 1984 in bij de orde der franciscanen en nam de religieuze naam Franz of Franciscus aan. Hij werd in 1991 tot priester gewijd. Na een studie theologie en filosofie in Wenen en Rome, doceerde hij metafysica in Rome. In 1999 werd hij overste van de franciscaner provincie Wenen. Hij doceerde filosofie aan de Heiligenkreuz Universiteit.

In 2002 werd Lackner benoemd tot hulpbisschop in het bisdom Graz-Seckau. In november 2013 werd hij tot aartsbisschop van Salzburg gekozen. Sinds 2015 is hij vicevoorzitter van de Oostenrijkse bisschoppenconferentie. Hij was in die hoedanigheid ook voorzitter van de liturgische commissie van de Oostenrijkse bisschoppen die opdracht gaf voor een pas verschenen boek over het kerkelijk zegenen van homorelaties.

Moeilijke tijd voor Schönborn

Lackner volgt nu kardinaal Schönborn op, die de bisschoppenconferentie 22 jaar voorzat in een moeilijke tijd. Katholiek Oostenrijk was destijds nog niet bijgekomen van het aftreden van de Weense kardinaal Hans Hermann Groër in 1995, die werd beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Een seksschandaal in 2004 op een katholiek seminarie droeg bij aan de moeilijkheden.

image
Kardinaal Christoph Schönborn Foto: CNS photo - Paul Haring

Maar velen hebben kardinaal Schönborn hoge cijfers gegeven voor het leiden van een moeilijke dialoog met dissidente groepen en ontevreden katholieken in het land. Schönborn – een dominicaan van adellijke komaf – beklemtoonde dat dergelijke discussies een teken waren van diversiteit in de katholieke Kerk en geen indicatie van ernstige spanningen.

Nog wel aartsbisschop

Schönborn blijft voorlopig nog wel aan als aartsbisschop van Wenen. Hij diende voor zijn 75e verjaardag in januari weliswaar zijn ontslag in, maar dat werd door paus Franciscus geweigerd.

De bisschoppenconferentie die Lackner nu gaat leiden bestaat uit vijftien leden, onder wie negen diocesane bisschoppen. Bisschop Manfred Scheuer van Linz is de nieuwe vicevoorzitter. In Oostenrijk wonen ongeveer vijf miljoen katholieken, wat neerkomt op ongeveer 55 procent van de bevolking.

(Bronnen: KNA, CNS, CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.