<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Geen Kerstmis in ‘s werelds bekendste kathedraal: Notre-Dame ‘nog altijd erg fragiel’

KN Redactie 27 december 2019
image
De Parijse Notre-Dame-kathedraal op 23 december. De kans dat de door brand getroffen kerk gered kan worden, is volgens de rector "50 procent". Foto: CNS Photo - Gonzalo Fuentes, Reuters

Voor het eerst sinds de Franse Revolutie is er geen Kerstmis gevierd in de Parijse Notre-Dame. De toekomst van de wellicht bekendste kathedraal ter wereld is niet zeker.

In een interview met Associated Press zegt de rector van de kerk dat er 50% kans is dat de door brand aangetaste kathedraal gered wordt.

Steigers

Het probleem zit hem in het steigerwerk dat al voor de brand was aangebracht voor restauratiewerk. Volgens AP is het verwijderen van het deels beschadigde steigerwerk een van de grootste problemen waar men voor staat, alvorens men aan restauratie van de kerk kan gaan denken.

De brand in de Notre-Dame verwoestte eerder dit jaar onder meer het dak, dat bijdroeg aan de stabiliteit van het gebouw. Die hangt nu af van de overgebleven gewelven.

De Notre-Dame ‘is nog altijd erg fragiel’

“Vandaag kunnen we zeggen dat er misschien 50% kans is dat ze gered wordt”, zei mgr. Patrick Chauvet. “Er is ook 50% kans dat het steigerwerk op de drie gewelven valt, dus zoals je kunt zien is het gebouw nog altijd erg fragiel.”

De kerk “is niet buiten gevaar”, aldus de rector. “Ze zal buiten gevaar zijn als we het overgebleven steigerwerk eruit hebben gehaald.”

Restauratie begint waarschijnlijk pas in 2021

Pas dan kan goed worden onderzocht hoe de Notre-Dame er precies voor staat. Chauvet verwacht dat er “waarschijnlijk” in 2021 met de restauratie kan worden begonnen.

Hij denkt dat er drie jaar nodig is, om de kathedraal weer veilig te maken voor bezoekers. Volledige restauratie van de twaalfde-eeuwse kerk zal langer duren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.