fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Pietro Orlandi over verdwijning zus: ‘Het Vaticaan weet er meer van’

KN Redactie 25 juli 2019
image
Pietro Orlandi met zijn advocate. Foto: AP - Andrew Medichini via Hollandse Hoogte

Pietro Orlandi zoekt al 36 jaar naar zijn vermiste zus Emanuela. Nog altijd heeft hij geen antwoorden, maar één ding weet hij zeker: “In het Vaticaan weten ze wat er is gebeurd.”

De zaak Emanuela Orlandi is er een vol geruchten en vreemde wendingen. Het meisje verdween in 1983 in Rome en nog altijd is onduidelijk wat er met haar is gebeurd.

Er doen allerlei verhalen de ronde over wat er met Emanuela – een staatsburger van het Vaticaan – is gebeurd. Zo wordt er al vanaf het begin beweerd dat het Vaticaan er iets mee te maken heeft.

Medeplichtigen in het Vaticaan

Emanuela’s broer Pietro is daarvan heilig overtuigd, zegt hij in een interview met KN-correspondente Marta Petrosillo. Zeker nadat het Vaticaan toestemming gaf om twee graven te openen op de Teutoonse begraafplaats in Vaticaanstad. Er was een tip binnengekomen dat Emanuela’s lichaam daar zou liggen.

“Ik denk dat het Vaticaan, met de toestemming om de graven te openen, toegeeft dat het een rol speelt in de zaak en dat er medeplichtigen rondlopen in het Vaticaan.”

Ontkenning Vaticaan

Volgens Orlandi is alleen al het feit dat er graven zijn geopend om te kijken of er resten van Emanuela lagen, bewijs “dat men toegeeft dat die kans bestaat”.

Andrea Tornielli, redactioneel directeur van het Vaticaanse dicasterie voor Communicatie, ontkende dat eerder. “We geven hiermee [met de toestemming de graven te openen, red.] zeker niet toe dat het Vaticaan betrokken is geweest bij het verduisteren van een lichaam.”

Botresten gevonden

In de geopende graven werden helemaal geen lichamelijke resten aangetroffen. Later werden er in twee knekelhuizen vlakbij wel duizenden botresten gevonden. Daar wordt nu onderzoek naar verricht.

Pietro Orlandi had niet verwacht dat Emanuela’s lichaam daar gevonden zou worden. Maar hij zegt te hopen dat met deze nieuwe stap, het Vaticaan de wil heeft om duidelijkheid te verschaffen omtrent de zaak.

“Er lopen medeplichtigen rond in het Vaticaan ”
- Pietro Orlandi

Paus Franciscus: ‘Emanuela is in de hemel’

Orlandi hoopte eerder al op meer medewerking van paus Franciscus, nadat diens twee voorgangers volgens hem geen antwoord wilden geven op zijn vragen. Zijn hoop komt voort uit een opmerking die Franciscus tegen hem en Emanuela’s moeder maakte in juni 2013. Hij zei tegen hen: “Emanuela is in de hemel.”

Pietro Orlandi: “We waren helemaal van ons stuk gebracht door die opmerking. Ineens komt deze nieuwe paus met deze opmerking die ik heb geïnterpreteerd als een voorzichtige manier om te zeggen dat mijn zus dood is. Maar er was en is tot op heden geen hard bewijs dat ze dood is.”

Rust vinden

Het sterkt Emanuela’s broer in zijn gedachte dat het Vaticaan meer moet weten over de zaak. “Het enige dat ik zeker weet is dat ze in het Vaticaan precies weten wat er is gebeurd. En ik ben ervan overtuigd dat er daar mensen medeplichtig zijn.”

Hij hoopt dat de raadsels rond de vermissing van zijn zus opgelost zullen worden, “zodat ik eindelijk rust kan vinden”.

“Aan de andere kant hoop ik dat ze niets vinden, want ik wil kunnen blijven geloven dat ze nog leeft.”

Lees het hele interview met Pietro Orlandi deze week in Katholiek Nieuwsblad.