<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Belgische bisschoppen krijgen voor het eerst een leek als secretaris-generaal

Peter Doorakkers 27 oktober 2022
image
Bruno Spriet is de eerste leek die secretaris-generaal van de Belgische bisschoppenconferentie wordt. Hij treedt in maart 2023 aan. Foto: IPID - Porticus

De Belgische bisschoppenconferentie krijgt voor het eerst een leek als secretaris-generaal. De 35-jarige Bruno Spriet volgt per 13 maart 2023 mgr. Herman Cosijns op.

Dat meldt de persdienst van de Belgische bisschoppen. Cosijns vervulde de functie sinds 2011. Hij krijgt eervol ontslag en gaat met emeritaat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een secretaris-generaal vervult een centrale functie binnen een bisschoppenconferentie: hij bereidt de gezamenlijke besluiten van de bisschoppen voor en ziet toe op de uitvoering. Ook neemt de secretaris-generaal deel aan de vergaderingen.

Geen onbekende voor de bisschoppen

Bruno Spriet is gehuwd en vader van twee kinderen. Hij behaalde verschillende masters in theologie en religiewetenschappen aan de KU Leuven. Ook volgde hij verschillende managementopleidingen.

Een onbekende is hij voor de bisschoppen niet. Spriet was lid van de stuurgroep die in opdracht van de bisschoppenconferentie het jaarverslag 2018 van de Belgische Kerk opstelde.

Een meer synodale kerk

Spriet werkte sinds 2012 voor Porticus, een wereldwijd liefdadigheidsfonds van de katholieke familie Brenninkmeijer (bekend van onder meer C&A). Daar vervulde hij functies in België en internationaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op internationaal vlak zette hij onder meer een programma op om een meer synodale Kerk te bevorderen. Ook hield hij zich bezig met interreligieuze dialoog, oecumene en katholieke en spirituele vorming.

Binnen België richtte hij zich op thema’s rond Kerk en geloof, migratie en onderwijs. Ook is hij verbonden aan denktank Logia.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.