<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Belgische bisschoppen reageren op aanslag: ‘We hebben grote nood aan bruggenbouwers’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 oktober 2023
image
Agenten houden de wacht bij de plek in Schaarbeek waar de verdachte van de terreuraanslag op Zweedse voetbalsupporters door de politie werd doodgeschoten. Foto: ANP - John Thys, AFP

Naar aanleiding van de dodelijke aanslag die maandagavond in Brussel plaatsvond, roepen de Belgische bisschoppen in een verklaring op niet toe te geven aan geweld. “Geen enkele belediging, geen enkele agressie, hoe diep ze ons ook moge raken, kan met geweld worden beteugeld.”

Twee Zweedse voetbalfans die de EK-kwalificatiewedstrijd België-Zweden op 16 oktober in Brussel wilden bijwonen werden voorafgaand aan de wedstrijd in het stadscentrum doodgeschoten. Een derde man raakte gewond.

De vermoedelijke dader Abdesalem L. werd de volgende ochtend door de politie doodgeschoten. Hij leefde met zijn vrouw en dochter illegaal in de Brusselse voorstad Schaarbeek. Een asielaanvraag werd in oktober 2020 afgewezen.

Radicalisering

De Tunesiër zou er verder geradicaliseerd zijn. In een video die na de aanslag op de sociale media verscheen eiste de man de aanslag op. Hij zei dat hij door de Islamitische Staat was geïnspireerd en wilde met deze daad de dood van moslims wreken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de politie had de verdachte bewust Zweedse burgers tot doel van de aanslag gemaakt. Het zou een reactie zijn op de koranverbrandingen die er de afgelopen tijd plaatsvonden.

Nood aan bruggenbouwers

De Belgische bisschoppen schreven in een verklaring die gisteren werd gepubliceerd dat hun gebeden en gedachten uitgaan naar de onschuldige slachtoffers en hun familie. Ze waarschuwen daarbij dat wraak nooit een oplossing is.

“De dader zou vanuit een geradicaliseerd geloof wraak hebben willen nemen. Wat er ook van zij: geen enkele belediging, geen enkele agressie, hoe diep ze ons ook moge raken, kan met geweld worden beteugeld.”

We moeten niet toegeven aan verdere polarisatie, maar “hebben grote nood aan bruggenbouwers”.

Lees hier de hele verklaring op Kerknet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.