<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Belgische bisschoppen willen van misbruik beschuldigde ex-bisschop laïciseren

Luuk van den Einden 29 september 2023
image
De Antwerpse bisschop Johan Bonny legde in het actualiteitenprogramma 'De afspraak' uit dat de Belgische bisschoppenconferentie al meerdere malen vruchteloos om de laïcisering van de van misbruik beschuldigde ex-bisschop Roger Vangheluwe gevraagd heeft. Screenshot: VRT-CANVAS

De Belgische bisschoppen willen dat hun van misbruik beschuldigde oud-collega Roger Vangheluwe terug wordt gebracht tot de lekenstand. Ze ondervinden daarbij hinder van Vangheluwe en van het Vaticaan, aldus de Antwerpse bisschop Johan Bonny.

Naar aanleiding van de misbruikdocumentaire Godvergeten was bisschop Bonny dinsdag te gast in het actualiteitenprogramma De afspraak, waar hij reageerde op de documentaire en reflecteerde op de aanpak van misbruik door de Belgische Kerk in de afgelopen jaren. Die heeft ernstig tekortgeschoten, vindt de bisschop.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij neemt het zijn voorgangers kwalijk “dat zij het niet hebben opgelost. Dat maakt mij kwaad”, zegt hij. Hij heeft met name kritiek op kardinaal Godfried Danneels, die van 1979 tot 2010 aartsbisschop van Mechelen-Brussel was. Danneels heeft volgens hem steken laten vallen door zijn gebrek aan krachtig optreden. “Hij was geen leidersfiguur, dit kun je niet laten voorbijgaan. Hij had moeten opstaan.”

Roger Vangheluwe

Een van de duidelijkste voorbeelden daarvan is diens omgang met de kwestie rond Roger Vangheluwe, aldus bisschop Bonny. Vangheluwe was van 1984 tot 2010 bisschop van Brugge. Hij nam abrupt ontslag toen zijn neef Vangheluwe ervan beschuldigde hem als minderjarige seksueel misbruikt te hebben.

Danneels bleek geprobeerd te hebben die neef over te halen te wachten met het openbaar maken van de beschuldigingen tot Vangheluwe met emeritaat zou gaan. Vangheluwe erkende het misbruik en liet zich door paus Benedictus XVI van zijn functie ontslaan. Sindsdien leeft hij teruggetrokken in een abdij.

‘Geen reactie’

Gauw genoeg na zijn ontslag werd er al opgeroepen tot zijn laïcisering, maar Vangheluwe is ruim tien jaar later nog altijd niet tot de lekenstand teruggebracht. “We hebben hem zelf gevraagd om zijn functies neer te leggen en hebben Rome al meermaals, de laatste keer in november 2022, gevraagd om dat te doen”, zegt Bonny. “Maar ook daar krijgen we geen reactie en dat maakt ons boos.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Bonny heeft zijn beschuldigde ex-collega de Belgische bisschoppenconferentie om “bedenktijd” gevraagd. De Antwerpse bisschop hoopt snel een antwoord te krijgen, “maar als hij het zelf niet doet, moet Rome actie ondernemen.” Hij geeft aan te hopen dat zijn oproep in De afspraak daartoe zal bijdragen.

UPDATE | Nederlandse bisschoppen reageren op ‘Godvergeten’

De Nederlandse bisschoppen en hoge oversten hebben ook gereageerd op de documentaire Godvergeten, die ook in Nederland te zien was. “De uitzending van de VRT over seksueel misbruik in de Belgische Kerk heeft ook onder slachtoffers van seksueel misbruik door medewerkers van de Kerk in Nederland heftige reacties opgeroepen”, schrijven ze. “Wij vinden dit heel begrijpelijk. Seksueel misbruik slaat immers diepe wonden en laat psychische trauma’s na waarmee mensen hun hele leven kunnen worstelen.”

Voor dat leed bieden de bisschoppen nogmaals hun excuses aan. “Zeker de Kerk moet voor iedereen en zeker voor minderjarigen een veilige plek zijn. Het spijt ons ten zeerste dat zij dat niet voor alle minderjarigen is geweest.”

Lees hier de volledige verklaring van de bisschoppen en hoge oversten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.