<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Bisdom Gent in hoger beroep tegen uitspraak in ‘ontdopingskwestie’

Luuk van den Einden 19 januari 2024
image
Het bisdom Gent moet van de Gegevensbeschermingsautoriteit een persoon definitief schrappen uit het doopregister. Het bisdom gaat daartegen in beroep. Foto: OSV News - Gregory A. Shemitz

Het bisdom Gent kreeg in december opdracht van de Gegevensbeschermingsautoriteit om een naam definitief uit het doopregister te schrappen, maar gaat nu toch tegen die uitspraak in beroep. Het bisdom vindt dat de autoriteit niet consistent oordeelt in vergelijking met andere zaken.

De Geschillenkamer van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit oordeelde op 19 december dat het bisdom Gent een naam definitief moest schrappen uit het doopregister. Het bisdom heeft nu, nog net binnen de beroepstermijn, besloten om zich tegen die uitspraak te verzetten.

Doopregister

Ieder bisdom heeft een doopregister, waarin alle personen vermeld staan die ooit het sacrament van het doopsel ontvangen hebben. Een vermelding in het doopregister is voor het leven; ook mensen die zich laten uitschrijven uit de Kerk, blijven erin staan.

Bij hun naam komt alleen een aantekening te staan dat die persoon zich heeft laten uitschrijven uit de Kerk. Die werkwijze werd gekozen in samenspraak met het Humanistisch Verbond, toen in de jaren negentig de eerste verzoeken tot uitschrijving uit de Kerk de kop opstaken.

Privacywetgeving

In 2021 klopte iemand bij het bisdom aan om zich definitief te laten uitschrijven. Deze persoon beriep zich daarbij op de privacywetgeving. Het bisdom Gent wees dat verzoek echter af en verwees daarbij naar de afgesproken aantekening. De andere partij stapte daarop naar de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Die stelde de persoon in het gelijk en droeg het bisdom op de naam permanent te verwijderen, maar daar wil het bisdom niet in meegaan.

‘Verrassende beslissing’

“We waren heel verrast over de beslissing, aangezien de Gegevensbeschermingsautoriteit in Ierland enkele maanden geleden nog het tegenovergestelde had besloten bij een klacht tegen het aartsbisdom Dublin”, legt bisdomwoordvoerder Geert De Kerpel uit aan Kerknet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We denken dan ook dat er genoeg argumenten zijn om ons standpunt te verdedigen in de rechtbank. De gegevensbescherming is Europese wetgeving. Een gelijkaardig geval kan in het ene Europese land niet conform de privacywetgeving zijn en in het andere strijdig ermee.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.