<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

‘Ik kan niet langer zwijgen’: Antwerpse bisschop fel tegen Israël

Luuk van den Einden 10 november 2023
image
Bisschop Johan Bonny heeft in een open brief scherpe kritiek geleverd op het optreden van Israël in de Gazastrook. "Niemand die nu nog gelooft in een vreedzame co-existentie in het voormalige mandaatgebied Palestina." Foto: Youtube - bisdom Antwerpen

In een open brief heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny zich kritisch uitgelaten over de acties van Israël in de Gazastrook. “Het is ergerlijk hoe sommige politieke en militaire leiders in Israël Bijbelse thema’s misbruiken om hun moorddadige optreden te legitimeren.”

“Joodse vrienden, ik kan niet langer zwijgen over wat er gebeurt in Gaza”, schrijft de bisschop van Antwerpen in een open brief. Hij meldt dat hij in de krant heeft gelezen dat er in Gaza “al vierduizend kinderen” gestorven zijn en dat de situatie voor anderen “een levende hel” geworden is.

‘Verward en tegenstrijdig’

“Het Westen reageert verward en tegenstrijdig”, vervolgt hij. “Velen stellen zich ‘neutraal’ op. Ondertussen steunen de grootste militaire mogendheden het Israëlische leger.”

“Wat zit ik hier als bisschop nu te zwijgen?” vraagt hij zich af. “Voor wie of wat zou ik mij moeten inhouden?”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bonny illustreert zijn worsteling door aan te geven dat hij in de stad met de grootste Joodse gemeenschap van Vlaanderen woont en lid is van het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België. “Wie is straks nog mijn vriend of mijn vijand, als ik spreek?”

‘Ideaal alibi’

Hij erkent dat het verhaal complex is, omdat zowel Israël als de Palestijnen het recht hebben om te bestaan en om hun bestaan te verdedigen. “Helaas werden alle inspanningen om tot een tweestatenoplossing te komen systematisch en strategisch geboycot. Tot een voorspelbare ontploffing het ideale alibi zou opleveren.”

“Wat zit ik hier als bisschop nu te zwijgen? Voor wie of wat zou ik mij moeten inhouden?”
- Bisschop Johan Bonny

Het slotoffensief lijkt ingezet, denkt de bisschop. “Niemand die nu nog gelooft in een vreedzame co-existentie in het voormalige mandaatgebied Palestina. De kinderen moeten dood. De jongeren moeten weg. De rest zal radicaliseren (wat zouden ze anders doen?). En na Gaza zal de Westelijke Jordaanoever volgen.”

Gods liefde

Als bisschop wil Bonny zich tot zijn eigen expertisegebied beperken: dat van het geloof. Hij legt uit dat het jodendom en het christendom het Oude Testament met elkaar delen, maar dat de dood en verrijzenis van Christus een cruciaal verschil vormt: “Dat verschil gaat niet over bijkomstigheden, maar over de kern van de zaak: dat Gods liefde en Gods redding niet langer gebonden zijn aan een specifiek land, een specifiek ras of een specifieke cultuur.”

https://www.kn.nl/donaties/

Sinds de opstanding van Jezus is er geen enkel argument dat een gewelddadige bezetting van het Heilig Land nog kan goedpraten, aldus bisschop Bonny. “Het is ergerlijk hoe sommige politieke en militaire leiders in Israël Bijbelse thema’s misbruiken om hun moorddadige optreden te legitimeren”, schrijft hij. “Ze versterken de indruk dat godsdienst met bloed, met land en met geweld te maken heeft.”

Kritiek uit Joodse hoek

Niet onverwacht heeft Bonny’s brief hem kritiek vanuit Joodse hoek opgeleverd. Het blad Joods Actueel haalt venijnig uit door te reageren dat de bisschop beter kan “focussen op de kinderverkrachtingen door uw ambtsgenoten in de Kerk”. Volgens De Standaard heeft het Forum der Joodse Organisaties aangegeven “geschandaliseerd” te zijn door de brief van bisschop Bonny.

Lees hier de volledige brief.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.