fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Luc Terlinden (54) nieuwe aartsbisschop Mechelen-Brussel

KN Redactie 22 juni 2023
image
Luc Terlinden volgt kardinaal Jozef De Kesel op als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Foto: Koen Vlaeminck - kerknet.be

De Brusselse priester Luc Terlinden volgt Jozef De Kesel op als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Zijn benoeming werd zojuist bekend tijdens een persconferentie in Brussel.

Terlinden was sinds 2021 vicaris-generaal van het aartsbisdom en daarmee de rechterhand van De Kesel, die vorig jaar de pensioenleeftijd voor bisschoppen bereikte.

Terlinden studeerde economie en werkte als leerkracht toen hij aan de priesteropleiding begon. Hij werd op zijn 31e gewijd en promoveerde in Rome in de moraaltheologie.

Fratelli tutti

Voor hij vicaris-generaal werd, werkte hij onder meer in enkele parochies en het jongerenpastoraat. Sinds 2017 was hij hoofd van de Franstalige priesteropleiding van het aartsbisdom.

De nieuwe aartsbisschop is lid van de priesterbroederschap Charles De Foucauld. Hij koos als bisschopsleuze Fratelli tutti, ‘Allen broeders’, een citaat van Franciscus van Assisi en de titel van paus Franciscus’ meest recente encycliek.

>> Later meer over de benoeming van Luc Terlinden