<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Na 22 maanden wachten mag Belgische hulpbisschop Hudsyn eindelijk met pensioen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 november 2023
image
Hulpbisschop Jean-Luc Hudsyn gaat op 31 december met emeritaat, aangezien hij de pensioengerechtigde leeftijd van 75 heeft bereikt. Foto: Kerknet

Hij bood in februari 2022 al zijn ontslag aan paus Franciscus aan. Die vroeg hem te blijven totdat een nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel benoemd zou zijn. Gisteren maakte het Vaticaan bekend dat de Belgische hulpbisschop Jean-Luc Hudsyn op 31 december met emeritaat mag.

Hudsyn is de hulpbisschop voor het vicariaat Waals-Brabant van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Op 26 februari 2022 bereikte hij de leeftijd van 75 jaar. Voor geestelijken is dat de leeftijd dat ze normaliter met emeritaat gaan.

De hulpbisschop bood dan ook traditiegetrouw zijn ontslag aan paus Franciscus aan. Die vroeg hem nog een tijdje aan te blijven, aangezien enkele maanden later kardinaal Jozef De Kesel, toen aartsbisschop, ook 75 werd.

Op 3 september werd Luc Terlinden gewijd en aangesteld als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Dit maakte de weg vrij voor de hulpbisschop om zijn taken eind dit jaar neer te leggen.

Aandacht aan ieder mens

Het was een breed scala aan taken waar mgr. Hudsyn zich sinds zijn bisschopswijding in 2011 voor inzette. Zo werkte hij mee aan het pastorale beleid. Dat deed hij niet alleen in het vicariaat Waals-Brabant, maar in algemene zin in het hele bisdom.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Namens de Belgische bisschoppenconferentie was hij referent voor de Interdiocesane Commissies voor de Liturgie en het permanent diaconaat, het bisschoppelijk comité voor de media en voor de coördinatie van de Franstalige katholieke media.

‘Erkentelijk’

“Ik ben hulpbisschop Jean-Luc Hudsyn heel erkentelijk voor zijn grote inzet in ons bisdom”, laat aartsbisschop Terlinden in een persbericht weten. “En dat inmiddels meer dan vijftig jaar! Hij heeft altijd aandacht geschonken aan iedere mens die op zijn weg kwam, en ook aan de gemeenschap.”

“Vorming, begeleiding en verkondiging van het Evangelie waren hem extra dierbaar. Het aartsbisdom, ikzelf en mijn voorgangers zijn mgr. Jean-Luc Hudsyn dan ook heel dankbaar.”

Op 4 februari 2024 zal in de Sint-Gertrudiskerk van Nijvel een dankviering plaatsvinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.