<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Pelgrims trekken er weer massaal op uit: zo’n 1,5 miljoen gelovigen bezochten Belgische heiligdommen in 2022

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 augustus 2023
image
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Scherpenheuvel trok in 2022 600.000 pelgrims. Volgens de Belgische bisschoppenconferentie komen de bezoekersaantallen van de bedevaartsoorden weer in de buurt van die van voor de coronaperiode. Foto: Bent Van Aeken - Unsplash

De vier grootste heiligdommen van België zagen na twee rustige coronajaren de bezoekersaantallen in 2022 weer toenemen. Samen ontvingen ze in dat jaar 1,27 miljoen pelgrims, zo meldt de Belgische bisschoppenconferentie. Ook dit jaar ziet het er veelbelovend uit.

Naast de grote bedevaartsoorden trokken de kleinere oorden samen ook bijna 200.000 bezoekers. Daarnaast gingen er nog enkele tienduizenden Belgen de grens over op bedevaart naar Lourdes en Santiago de Compostela. Hiermee zijn de aantallen bijna weer gelijk met die van voor de pandemie.

Gelovigen lopen er warm voor

Pelgrimeren is niet alleen in België in trek. Zo lopen ook Nederlandse gelovigen er nog altijd warm voor en zijn bedevaarten er nog altijd populair.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zakken we verder af naar het zuiden, dan zien we eenzelfde trend. De Spaanse media lieten begin dit jaar nog weten dat 2022 een recordjaar was van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella: In totaal liepen er 439.323 pelgrims de Jacobsweg. Dat waren er 90.000 meer dan in recordjaar 2019.

Vier grootste heiligdommen

Terug bij onze zuiderburen zien we dat van de vier grootste Belgische heiligdommen Scherpenheuvel vorig jaar met 600.000 pelgrims veruit de meeste bezoekers trok. De andere grote Belgische bedevaartoorden waren aan elkaar gewaagd: Oostakker ontving 250.000, Banneux 220.000 en Beauraing 200.000 bezoekers.

Omdat Banneux ook grote groepen buitenlandse gelovigen ontvangt is het niet verrassend dat daar de meeste overnachtingen plaatsvonden, ongeveer 20.000. Bij Scherpenheuvel overnachtten 1430 pelgrims en bij Beauraing 1973.

2023

De cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend. Vooralsnog lijkt de trend door te zetten en belooft het aantal pelgrims op peil te blijven. Bij Scherpenheuvel vinden dit jaar de Kroningsfeesten plaats waar veel publiek op afkomt. Dit evenement wordt eens in de 25 jaar gehouden.

https://www.kn.nl/donaties/

Onlangs ging een grote groep Belgische jongeren naar de Wereldjongerendagen in Lissabon. Zij werden door de Belgische minister van Binnenlandse Zaken – Annelies Verlinden – toegesproken via een videoboodschap. Ze zei hierin hoe bijzonder het is dat deze jongeren stilstaan bij zingeving. Ook benadrukte ze het belang van katholieke waarden voor de maatschappij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.