<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisdom Roermond zamelt geld in voor Marokko en Libië na noodkreet van bisschoppen

Luuk van den Einden 22 september 2023
image
Mensen staan in de rij voor noodhulp na de aardbeving in Marokko. Het bisdom Roermond is een inzamelingsactie gestart voor Marokko en Libië op verzoek van plaatselijke bisschoppen. Foto: OSV News - Hannah McKay, Reuters

Het Missiebureau van het bisdom Roermond is een inzamelingsactie gestart voor de rampgebieden in Marokko en Libië. Dat gebeurt op verzoek van plaatselijke bisschoppen: “In tijden van crisis is onderlinge solidariteit van onschatbare waarde.”

Het Missiebureau van het bisdom Roermond, de diocesane dienst voor kerkelijke projecthulp in het buitenland, zamelt geld in voor de gebieden in Marokko en Libië die onlangs door natuurrampen werden getroffen. Dat doet het bureau op verzoek van plaatselijke bisschoppen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Christobal López Romero, aartsbisschop van Rabat, schreef het Missiebureau aan nadat een regio in Marokko op 8 september werd opgeschrikt door een zware aardbeving. Zeker drieduizend mensen kwamen daarbij om het leven. “We moedigen degenen die hun solidariteit al hebben getoond ten zeerste aan om ons te blijven steunen”, aldus de kardinaal.

‘Slachtoffers diep geraakt’

Kardinaal López Romero vreest dat de wederopbouw van het rampgebied jaren kan gaan duren. “Het gaat om een groot aantal kleine gemeenschappen die verspreid zijn over een groot gebied. De bergachtige streek was al moeilijk te bereiken, maar door de vernietiging van wegen en andere schade is dat nog veel lastiger geworden.”

“Laten we niet vergeten dat zelfs de kleinste bijdrage een groot verschil kan maken in het leven van degenen die het meest in nood zijn.”
- George Bugeja, apostolisch vicaris in Libië

Volgens hem ligt de nadruk momenteel vooral op de toevoer van basisbehoeften, zoals eten en drinken, onderdak en medicijnen. “Naast materiële hulp is echter ook psychologische en spirituele steun van groot belang, omdat de getroffenen diep geraakt zijn.”

Alle hulp welkom

Rond 11 september voltrok zich een natuurramp in Libië. Als gevolg van een orkaan braken twee dammen bij de stad Derna. Door de overstromingen zijn zeker 11.000 mensen overleden; nog eens 10.000 worden vermist. George Bugeja, apostolisch vicaris in Libië, heeft daarom eveneens bij het bisdom Roermond aangeklopt.

Hij benadrukt dat alle hulp welkom is, ongeacht de hoeveelheid. “In tijden van crisis is onderlinge solidariteit van onschatbare waarde. Laten we niet vergeten dat zelfs de kleinste bijdrage een groot verschil kan maken in het leven van degenen die het meest in nood zijn.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het Missiebureau zet zich met de inzameling in voor de rampgebieden. “We hebben met diepe verslagenheid kennisgenomen van de recente rampen die zowel Marokko als Libië hebben getroffen”, zegt directeur Elianne van den Heuvel. “De aardbeving in Marokko en de verwoestende overstromingen in Libië hebben geleid tot aanzienlijke verliezen aan mensenlevens en eigendommen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en hun families.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.