<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschop Harrie Smeets biedt ‘op aandringen van Rome’ alsnog ontslag aan

Anton de Wit 10 augustus 2023
image
Bisschop Smeets tijdens een bezoek aan Lourdes in 2021. Foto: Bisdom Roermond

De zieke bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft alsnog zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus, die dat vandaag heeft geaccepteerd. De bisschopszetel is daarmee officieel vacant, waardoor het zoeken naar een opvolger kan beginnen.

Smeets had begin juli besloten om de bisschopzetel ‘verhinderd’ te verklaren, wat inhield dat hij formeel wel bisschop bleef maar alle taken overdroeg aan de vicaris-generaal. “Ik zal tot het einde van mijn leven uw bisschop blijven”, zei hij daarover in een verklaring, “maar als gevolg van mijn ziekte ben ik verhinderd om die taak uit te voeren.”

Gesprek met de nuntius

Dat de doodzieke bisschop nu van gedachten veranderd is, komt volgens bisdomswoordvoerder Matheu Bemelmans na aandringen van Rome. “De nuntius heeft nog eens met bisschop Smeets gepraat, en hem ervan overtuigd dat het beter is om zijn ontslag aan te bieden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bisschopszetel van Roermond is met ingang van vandaag – 10 augustus 2023 – vacant. Het bestuur van het bisdom is overgegaan op hulpbisschop Everard de Jong, totdat een diocesaan administrator is gekozen. Dat zal volgens het bisdom “op korte termijn” gebeuren. Deze administrator zal het bisdom besturen totdat er door de paus een nieuwe bisschop wordt benoemd.

Verder achteruit

De gezondheid van Smeets, die een hersentumor heeft, gaat verder achteruit, zegt woordvoerder Bemelmans desgevraagd. “Hij slaapt veel en is niet meer in staat om bezoek te ontvangen. Het gaat niet goed de laatste dagen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.