<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Het is op!’ Bisschop Harrie Smeets zet ‘flinke stap terug’

Anton de Wit 7 juli 2023
image
Bisschop Smeets bij een priesterwijding in Roermond in juni dit jaar. Foto: Bisdom Roermond

Vanwege zijn ziekte heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond besloten een stap terug te doen. Formeel treedt hij niet af, maar wordt zijn bisschopszetel ‘verhinderd’ verklaard. Vicaris-generaal René Maessen heeft per direct het volledige bestuur van het bisdom overgenomen, tot aan het moment waarop de zetel daadwerkelijk vacant raakt.

In een persoonlijke brief die komend weekend in de Limburgse parochies wordt voorgelezen, schrijft bisschop Smeets dat zijn gezondheidssituatie de laatste weken verder verslechterd is. In de zomer van 2021 werd bij hem een hersentumor geconstateerd, in maart 2023 werd bekend dat de artsen geen verdere behandelmogelijkheden meer zagen.

‘Krachten uitgeput’

“Sindsdien zijn mijn krachten achteruitgegaan,” schrijft Smeets. “Met name de laatste weken voel ik dat ik niet meer kan wat ik graag zou willen en dat ik niet meer in staat ben het bisdom te besturen.” Ook schrijft hij: “Ik moet nu constateren dat mijn krachten uitgeput zijn. Het is op!”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarom kondigt hij nu zijn terugtreden aan – wat niet hetzelfde is als aftreden, voegt hij daaraan toe. “Ik zal tot het einde van mijn leven uw bisschop blijven, maar als gevolg van mijn ziekte ben ik verhinderd om die taak uit te voeren.”

Bestuur overgenomen

Het kerkelijk recht biedt in deze gevallen de mogelijkheid om een bisschopszetel ‘verhinderd’ te verklaren, “wanneer de bisschop niet meer in staat is om zijn pastorale taak in het bisdom te vervullen”.

Op verzoek van Smeets heeft vicaris-generaal René Maessen, die al vele taken van de bisschop waarnam, nu het volledige bestuur van het bisdom overgenomen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.