fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschoppen roepen in pinksterbrief op tot actie voor kwetsbaren met ‘Christus als voorbeeld’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 mei 2023
image
De Nederlandse bisschoppen vragen in hun pinksterbrief aandacht voor het belang van caritas en diaconie. Foto: CNS - Heino Kalis, Reuters

In hun vandaag gepubliceerde pinksterbrief benadrukken de Nederlandse bisschoppen het belang van caritas en diaconie in onze samenleving. “Eigenlijk gaan we met ‘lege handen’ naar anderen die onze hulp nodig hebben. Zij verdiepen ons geloof.”

“De groeiende armoede, maar ook de komst van vluchtelingen en migranten roepen ons op om in actie te komen”, schrijven de bisschoppen. Ze verwijzen daarbij naar het Armoederapport van de Kerken in 2023.

Caritatieve en diaconale kracht

“Christus geeft ons het voorbeeld door oog te hebben voor mensen, juist voor hen die aan de rand van de samenleving staan.” Door het doopsel zijn mensen geroepen om hen te dienen vanuit caritas en diaconie, aldus de bisschoppen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de praktijk gebeurt er al veel in de parochies. De bisschoppen halen nog eens het Armoederapport 2023 aan waaruit blijkt dat “de caritatieve en diaconale kracht vanuit de Kerk groot is”.

Vervolgens vragen ze of dit in parochiegemeenschappen versterkt kan worden en waar afwezig teruggebracht kan worden “naar het hart van onze parochiegemeenschappen”.

Met lege handen

De bisschoppen wijzen op de gelijkwaardigheid tussen de hulpgevers en de ontvangers. “Eigenlijk gaan we met ‘lege handen’ naar anderen die onze hulp nodig hebben. Zij veranderen ons. Zij verdiepen ons geloof.”

https://www.kn.nl/donaties/

“Hun verhalen veranderen ons hart, verdiepen ons geloof, vernieuwen onze parochiegemeenschap en verbeteren de samenleving zodat de contouren van het Koninkrijk van God zichtbaar worden”, schrijven ze.

De bisschoppen wensen tot slot iedereen veel zegen toe en de inspiratie van de Heilige Geest voor ieders bijdrage aan caritas en diaconie.

Lees hier de pinksterbrief van de Nederlandse bisschoppen.