fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Klimaatbrief ‘Laudate Deum’ nu ook in het Nederlands vertaald

Luuk van den Einden 17 november 2023
image
Een Keniaanse man haalt na langdurige droogte zijn mislukte oogst van het land. In 'Laudate Deum' roept paus Franciscus op tot krachtiger klimaatbeleid. De pauselijke brief is inmiddels in het Nederlands vertaald. Foto: CNS - Baz Ratner, Reuters

Laudate Deum, de apostolische exhortatie die paus Franciscus in oktober publiceerde, heeft nu ook een officiële Nederlandse vertaling. Bisschop Gerard de Korte heeft de hoop dat de klimaatbrief helpt om “internationale afspraken beter te controleren”.

Paus Franciscus schreef Laudate Deum om een brug te slaan over de ontwikkelingen sinds het verschijnen van zijn klimaatencycliek Laudato si’ in 2015. In Laudate Deum waarschuwt de paus dat klimaatverandering te weinig serieus wordt genomen, neemt hij het op voor de grootste slachtoffers van de klimaatcrisis en haalt hij uit naar klimaatsceptische katholieken.

Niet de eerste vertaling

Een maand na het verschijnen van de exhortatie op 4 oktober, heeft de Nederlandse bisschoppenconferentie een officiële vertaling gepubliceerd. Deze is van de hand van classicus Harry Kretzers en door de bisschoppen goedgekeurd.

“Het ontbreken van sanctiemechanismen toont de zwakheid van de huidige internationale politiek.”
- Bisschop Gerard de Korte

Hun vertaling is overigens niet de eerste Nederlandse versie. De benedictijnen van de abdij van Egmond-Binnen waren iets eerder met hun eigen vertaling, die in iets eenvoudigere taal is opgesteld.

‘Toekomst van onze kinderen’

De Bossche bisschop Gerard de Korte, bisschop-referent voor Kerk en samenleving, hoopt op brede aandacht voor de boodschappen van Laudate Deum en Laudato si’. “We staan voor de opgave om op mondiaal niveau samen te werken en het algemeen belang en de toekomst van onze kinderen als uitgangspunten te nemen.”

“Internationale afspraken moeten beter worden gecontroleerd”, vindt bisschop De Korte. “Het ontbreken van sanctiemechanismen toont de zwakheid van de huidige internationale politiek.”

Klimaattop in Dubai

“De paus hoopt dat de komende klimaatconferentie van Dubai een positieve doorbraak kan bewerkstelligen”, besluit de bisschop. Begin deze maand gaf paus Franciscus aan van plan te zijn de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Dubai bij te wonen, wat het Vaticaan later ook bevestigde.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De VN-klimaattop begint op 30 november en duurt ongeveer twee weken, maar paus Franciscus zal slechts drie dagen van de conferentie bijwonen. Op zijn agenda staat onder meer een toespraak tot de deelnemers.

Lees hier de Nederlandse vertaling van Laudate Deum.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.