<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Ja, ik ga’: paus in december naar Dubai voor VN-klimaattop

Luuk van den Einden 2 november 2023
image
Paus Franciscus heeft onlangs in een interview bekendgemaakt dat hij van plan is om begin december een deel van de VN-klimaatconferentie in Dubai bij te wonen. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus is van plan om begin december de klimaattop van de Verenigde Naties in Dubai bij te wonen. “De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen staat op het spel.”

Paus Franciscus onthulde zijn reisplannen in een interview met de Italiaanse Gian Marco Chiocci, die hem sprak voor een actualiteitenprogramma van de Italiaanse publieke omroep. “Ja, ik ga”, antwoordde de paus op de vraag of hij bij de top aanwezig zou zijn.

De VN-klimaatconferentie in Dubai, de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten, vindt van 30 november tot en met 12 december plaats. Paus Franciscus gaf in het interview aan dat hij de klimaattop van 1 tot 3 december bij wil wonen. Het Vaticaan heeft die plannen nog niet bevestigd.

‘Laudato si’’

Paus Franciscus, die op 4 oktober de apostolische exhortatie Laudate Deum publiceerde – het ‘vervolg’ op zijn klimaatencycliek Laudato si’ – refereerde in het vraaggesprek met Chiocci aan hoe hij die encycliek vlak voor de VN-klimaatconferentie in Parijs van 2015 had gepubliceerd.

“We moeten onze verantwoordelijkheid nemen.”
- Paus Franciscus

Op die top werd het Akkoord van Parijs gesloten, waarin vrijwel alle landen van de wereld met elkaar afspraken de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius te houden.

Volgens paus Franciscus was de Parijse top dan ook “de beste van allemaal”, zei hij. “Na Parijs zette iedereen weer stappen terug, terwijl je in [de klimaatkwestie] juist voorwaarts moet.”

‘Toekomst op het spel’

Het is hard nodig dat de mens zich inzet voor het klimaat, vindt de paus, die in het interview erop wees dat sommige eilanden in de Stille Oceaan door stijging van de zeespiegel binnen twintig jaar in zee kunnen verdwijnen. “De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen staat op het spel. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus bezocht in februari 2019 al eens de Verenigde Arabische Emiraten, maar op een VN-klimaatconferentie is hij nog nooit geweest. In 2021 leek het er even op dat hij de top in het Schotse Glasgow zou bijwonen, maar uiteindelijk trok hij zich terug vanwege “logistieke problemen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.