<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Kloosterproeven smaakt naar meer: zusters openen opnieuw de kloosterdeuren voor geïnteresseerden

Luuk van den Einden 25 juli 2023
image
Nederlandse vrouwencongregaties, waaronder de dominicanessen, openen het komende jaar opnieuw de deuren voor vrouwen met interesse in het kloosterleven. Foto: CNS - James Ramos, Texas Catholic Herald

Negen religieuze vrouwengemeenschappen zetten het komende jaar de deuren weer open voor vrouwen met interesse in het religieuze leven. Het project ‘Hoor je Mij?’ laat vrouwen hun roeping onderzoeken én kennismaken met de rijkdom aan congregaties in Nederland.

Van de contemplatieve trappistinnen tot de ondernemende missiezusters van het kostbaar bloed: vanaf september opent iedere maand een ander vrouwenklooster in Nederland de deuren voor vrouwen met interesse in het religieuze leven. Het roepingeninitiatief ‘Hoor je Mij?’ gaat daarmee zijn tweede jaar in.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Graag wilden wij een laagdrempelige mogelijkheid bieden voor vrouwen om eens te proeven van het kloosterleven”, legde dominicanes Catharina Al vorig jaar uit bij de lancering van haar initiatief. “Het is ook een goede manier voor iemand die denkt aan een leven met en voor God om de verschillen in spiritualiteit te leren kennen.”

Maagdenwijding

Iedere open dag is gericht op jonge(re) vrouwen, met een maximumleeftijd die per congregatie varieert tussen de 35 en 50 jaar. Uitzonderingen daarop zijn wel bespreekbaar.

Naast acht kloosterordes is er ook een open dag gericht op de maagdenwijding. Deze weinig bekende wijding houdt in dat een vrouw niet het klooster ingaat, maar wel geloften aflegt. Als bruid van Christus woont en werkt een godgewijde maagd in de wereld, waar ze getuigt van het evangelisch leven.

Ruimte voor vragen

De ‘Hoor je Mij?’-middagen vinden telkens op een zaterdag plaats. Er is ruimte voor kennismaking, zusters vertellen over hun leven en de keuzes die ze gemaakt hebben en de spiritualiteit van de orde wordt toegelicht.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een rondleiding en mogelijkheden tot vragen zijn ook vaste onderdelen. De middagen worden afgesloten met de viering van de vespers en een maaltijd.

Zie hieronder voor een overzicht van de ‘Hoor je Mij?’-middagen. Klik op een naam voor meer informatie over de open dag van die congregatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.