fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Magnificat 90: geloofsverdieping voor vrouwen met volle agenda’s

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 januari 2022
image
Een aantal van de vrouwen die afgelopen zomer al meedeed aan het programma Magnificat 90. Foto: Magnificat 90

Voor katholieke vrouwen bestaat er een nieuw programma om hen te helpen dichter bij God te komen in het dagelijks leven: Magnificat 90. ‘Wie ben je als dochter van God?’ is de vraag die centraal staat.

Voor mannen bestaat er onder de naam Exodus 90 een programma om dichter bij God te komen in het dagelijks leven. Vier jonge vrouwen – twee werkende moeders en twee young professionals – vroegen zich af waarom zoiets er niet was voor vrouwen. Ze spraken erover met vrouwen uit hun omgeving en concludeerden dat de behoefte aan een hulpmiddel om het geloofsleven te verdiepen groot was.

Verschil met mannen

Eén van de initiatiefnemers van het nieuwe Magnificat 90 is Chiara van Voorst. “We kenden het programma Exodus 90. Maar vrouwen zijn echt anders dan mannen.” Exodus 90 was dan ook geen optie om vrouwen dichter bij God te brengen.

“Exodus 90 richt zich op het vrijmaken van verslavingen”, legt Van Voorst uit. “Magnificat 90 richt zich op het groeien in vertrouwen in God. De naam is een verwijzing naar de lofzang van Maria, het Magnificat. Zij gaf zich als geliefde dochter van God helemaal over aan Hem. Bij dit programma proberen wij vrouwen te helpen door de vraag te stellen: wie ben jij als dochter van God?”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Misschien is gemeenschap wel hetgeen wat vrouwen het meest aanspreekt, denkt Van Voorst. “Het verlangen naar gemeenschap is erg groot. Je ziet ook dat parochies dat niet overal even goed kunnen bieden. Door samen dit programma te volgen kunnen vrouwen elkaar in de groep aanmoedigen, ervaringen uitwisselen en gedachten delen.”

Negentig dagen

Het 90-daagse programma is gebaseerd op drie pijlers: bidden, vasten en gemeenschap. Vrouwen van alle leeftijden en uit alle levensstaten kunnen eraan meedoen. Ze kunnen als groep van vier tot zes personen het programma volgen of zich individueel opgeven om bij een groep aan te kunnen sluiten.

Tijdens de negentig dagen worden de deelnemers geholpen met instructies en op vrouwen gerichte dagelijkse overwegingen. Ter verdieping wordt het boek Geloven in de Liefde gelezen. Hierin wordt omschreven hoe je een persoonlijke retraite kan houden volgens de wijsheid van de heilige Thérèse van Lisieux.

De negentig dagen hebben geen theologische oorsprong, maar een psychologische, zegt Van Voorst. “Mensen hebben ongeveer negentig dagen nodig om een verkeerde gewoonte af te leren en om een goede gewoonte aan te leren.”

Structuur

De initiatiefnemers hebben het programma al doende zelf ontwikkeld. “We hebben zelf ook allemaal volle levens. Om dan midden in de drukte toch je persoonlijk relatie met God te verdiepen is structuur belangrijk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het programma zijn daarom ook dagelijks gebeds-, stilte en leesmomenten opgenomen. Om elkaar te helpen en te bemoedigen, hebben alle deelnemers een buddy. Dit is iemand in de groep met wie de deelnemer dagelijks contact heeft.

Roddel niet

Verder staan er elf disciplines voor vasten in het programma, omdat vasten “uiteindelijk vrijheid geeft”. Het opvallendste punt hierbij is “roddel niet en weer negatieve gedachten over jezelf en anderen”. Ook mogen de deelnemers niet iets kopen wat niet nodig is.

Naast de verboden zijn er ook wat verplichtingen voor de deelnemers: ze moeten minimaal zeven uur per dag slapen en twintig minuten per dag bewegen.

In tegenstelling tot het mannelijke programma hoeven vrouwen zich overigens niet koud te douchen; wel geldt een maximum van vijf minuten douchen per dag.

Succes

Inmiddels hebben zich volgens Van Voorst al 130 vrouwen opgegeven voor de periode op weg naar Pasen, die komende maandag begint.

“Het succes van dit traject is echt het werk van de Heilige Geest”, zegt Van Voorst. “We zijn erg geholpen en hebben alles samen in gebed gedaan.”

https://www.kn.nl/donaties/