fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Meimaand: Mariadevotie als vanouds, en zelfs een beetje meer

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 april 2022
image
De Bossche Zoete Moeder in de nieuwe blauwe mantel die ze in de meimaand zal dragen. Foto: Vincent Nabbe, via De Broederschap van Onze Lieve Vrouw Den Bosch

De Mariaverering in mei wordt na twee coronajaren weer met veel elan opgepakt. Er zullen alleen al zo’n 1600 pelgrims naar Mariabedevaartoord Lourdes gaan. In Den Bosch krijgt het beeld van de Zoete Moeder een speciale mantel.

De blauwe mantel van Hoop en Troost die Maria in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zal dragen is speciaal ontworpen om de coronaperiode te gedenken. Veel mensen vonden tijdens de pandemie troost bij het beeld van de Zoete Moeder, zoals de Bosschenaren het Mariabeeld noemen.

Binnen en buiten

Tijdens de opening van de meimaand op 30 april in de Bossche kathedraal zal Maria voor het eerst de mantel dragen. Daar neemt ze haar tijdelijke plaats naast het altaar. Dit keer kunnen mensen om het beeld heen lopen om de mantel van alle kanten te bekijken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Alleen deze meimaand krijgt Maria de mantel omgeslagen, vanaf volgend jaar draagt Maria de blauwe mantel in de Vastenperiode.

image
De grot van de verschijningen in Lourdes. In de meimaand pelgrimeren veel mensen naar de Zuid-Franse Mariabedevaartsplek. Foto: CNS - Nancy Wiechec

Het Mariabeeld blijft overigens niet alleen binnen. Op 8 mei wordt het in processie door het centrum van Den Bosch gedragen. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch heeft de inwoners opgeroepen de traditionele blauwwitte vlaggen uit te hangen.

Over de grens

De volksdevotie kan dit jaar ook weer buiten de Nederlandse grenzen plaatsvinden. Bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrims (HvdP) liet woensdag weten dat er tot half mei in totaal zo’n tweeduizend mensen op bedevaart gaan. Zestienhonderd van hen gaan naar de Zuid-Franse bedevaartplaats Lourdes.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De enige kerkelijk erkende bedevaartorganisatie in Nederland geeft aan dat de belangstelling voor de reizen erg groot is. “Na twee bedevaartloze jaren is dit een heel goede doorstart”, aldus directeur Olivier Dols. “Je merkt dat er behoefte is aan reizen waarin bezinning centraal staat.”

De organisatie organiseert niet alleen reizen naar Lourdes. Er worden ook reizen aangeboden naar Rome, waaronder een reis voor degenen die de heiligverklaring van Titus Brandsma willen bijwonen.

image
Verschillende Limburgse bedevaartoorden hebben een fietsroute uitgezet langs 110 Mariakapelletjes. Foto: via persdienst bisdom Roermond

Verder organiseert HvdP half mei ook nog dagtochten naar Mariabedevaartsoorden Kevelaer en Banneux en eind mei een meerdaagse bedevaart van het aartsbisdom Utrecht naar Ierland.

Marialint

In Limburg heeft een aantal bedevaartsoorden fietsroutes uitgezet langs in totaal 110 Mariakapelletjes in de provincie. Voor de routes is gebruik gemaakt van de fietsknooppuntenroute van de ANWB.

https://www.kn.nl/donaties/

Mariamaand

De meimaand staat in de katholieke Kerk in het teken van Maria. Overal wordt er dan extra aandacht besteed aan de devotie tot haar. Parochies organiseren rozenkranssessies, Mariaprocessies en lezingen. Met het feest van Maria Visitatie op 31 mei wordt de Mariamaand afgesloten.