<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse dominicanen keuren fusie met Belgen goed

Susanne Kurstjens 10 september 2021
image
Archieffoto van een groep dominicanen in de Sint-Pieter. Een fusie tussen de Nederlandse en Belgische provincie is ophanden. Foto: CNA - Daniel Ibanez

Een fusie tussen de Nederlandse en Belgische dominicanen is ophanden. Het kapittel van de Nederlandse dominicanen stemde donderdag in met de fusie.

Bij het laatste kapittel van de Nederlandse provincie in Huissen werd gestemd over de voorgenomen fusie. Het kapittel is de belangrijkste vergadering van de provincie.

Voorafgaand aan het kapittel waren alle Nederlandse broeders gevraagd schriftelijk te reageren op het voorstel. 33 van hen deden dat ook en zij stemden allemaal in met de fusie met de Belgen, zo meldden de Nederlandse dominicanen op hun website.

Te klein voor zelfstandigheid

Volgens de constituties van de dominicanen is de Nederlandse provincie, die 36 broeders telt, te klein geworden om nog langer zelfstandig te zijn.

Op de website van de Nederlandse dominicanen zegt provinciaal René Dinklo in een reactie: “Alles is in verandering. Alles in dit kapittel hangt samen met afbouw en opbouw in een situatie van schaalverkleining. Het aantal actieve medebroeders neemt af, we hebben minder plekken.”

“Met de fusie komt er een einde aan de Nederlandse provincie, die sinds 1515 bestaat”

Nu de Nederlandse dominicanen akkoord zijn gegaan, komt de fusie dichterbij. Daarmee komt ook een einde aan de Nederlandse provincie, die sinds 1515 bestaat.

Voordat de fusie doorgang kan vinden, is er ook toestemming nodig vanuit het generalaat van de dominicanen in Rome. De Nederlandse dominicanen laten weten dat ‘Rome’ al op de hoogte is van de plannen.

In 2022 formeel

Verwacht wordt dat de fusie tussen de Nederlandse en Belgische provincies medio 2022 formeel wordt. Nederland wordt dan een vicariaat van de Belgische provincie.

De Belgische provincie is overigens al het resultaat van een fusie: in 2015 gingen de Vlaamse en Waalse dominicanen daarin samen.

Bij de besprekingen van het Nederlandse kapittel waren donderdag ook de Vlaamse provinciaal Philippe Cochinaux en een andere Vlaamse broeder aanwezig.

Toekomst

Tijdens het kapittel wordt ook nagedacht over de toekomst van de Nederlandse dominicanen, zo zegt Dinklo: “We denken na over hoe we voor onze ouderen zorgen en hoe we jonge mannen kunnen verleiden om dominicaan te worden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.