fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerksluitingen: ‘Voorspelling kardinaal Eijk representatief voor Brabant’

KN Redactie 1 oktober 2018
image
(Foto: KN - Jan Peeters)

In Brabant is over tien jaar nog maar een klein aantal kerken open. Dat zegt kunsthistoricus Herman Wesselink in het Brabants Dagblad.

“In Brabant zijn te veel kerken gebouwd, die ook nog eens te groot zijn. Dat komt doordat het katholicisme zo dominant was in Brabant. Het is te veel voor het aantal katholieken in de provincie”, stelt Wesselink.

‘Er gaat heel veel dicht’

De architectuurhistoricus vindt dat de voorspelling van kardinaal Wim Eijk representatief is voor Brabant. De aartsbisschop van Utrecht stelde onlangs te vrezen dat er over tien jaar nog maar tien tot vijftien kerken gebruikt zullen worden in zijn bisdom.

“Door mijn veldwerk zie ik het overal: vergrijzing. Er worden nauwelijks nog kinderen gedoopt. Kerkgebouwen hebben ieder jaar onderhoud nodig, voor zo’n 50.000 euro. Er gaat in de komende jaren heel veel dicht”, aldus Wesselink.

Herbestemming kerken 

In juni promoveerde Wesselink aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op een proefschrift over het verleden, heden en toekomst van bedreigde Nederlandse kerkgebouwen. De kunsthistoricus zei toen in Katholiek Nieuwsblad dat “het sluiten en herbestemmen van (katholieke) kerken een grote vlucht heeft genomen”.

Daarnaast pleitte hij voor herbestemming en behoud van de oorspronkelijke functionaliteit van kerken. “Kerken zijn cultureel erfgoed van onschatbare waarde. Het is dus belangrijk om na te denken en goede keuzes te maken over de toekomst ervan”, aldus de kunsthistoricus.