<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Laat WJD geen ‘uiterlijk circus van barmhartigheid’ worden

KN Redactie 29 juli 2016
image
Een groepsfoto van de Nederlandse WJD-jongeren bij hun catecheselocatie in Krakau (Foto: Selina De Maeyer)

Het was vanochtend alweer tijd voor de laatste Nederlandse catecheseochtend. Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, gaf de catechese en riep de jongeren op voor ogen te blijven houden dat de Wereldjongerendagen een “bijeenkomst rond Jezus” zijn.

De zon is er gelukkig weer volop bij vanochtend als de laatste Nederlandse catechese plaatsvindt in Krakau. De vermoeidheid die onvermijdelijk optreedt na een paar dagen WJD heeft enkele jongeren doen besluiten buiten in het zonnetje wat slaap in te halen.

Enthousiasme

Het grootste gedeelte van de ruim negenhonderd Nederlandse pelgrims zit echter in de kerk voor de catechese en ogenschijnlijk heeft hun vermoeidheid nog niets afgedaan aan hun enthousiasme. Er wordt volop geklapt en luid meegezongen als de bisdomband van Haarlem-Amsterdam speelt.

Gevlucht

Stil wordt het wanneer een Irakees meisje dat deel uitmaakt van de Nederlandse pelgrimsgroep vertelt hoe ze drie maanden geleden met haar broertje naar Nederland vluchtte. Haar vader en moeder waren al eerder los van elkaar in ons land aangekomen.

Ze vertelt over de moeilijke keuze – vluchten of gevaar lopen? – , over de innerlijke rust die ze in Nederland heeft gevonden en over hoe haar geloof haar kracht heeft gegeven voor haar vlucht.

Geen show

Mgr. Hans van den Hende, de bisschop van Rotterdam, valt vandaag de eer te beurt de catechese te verzorgen. In een vraaggesprekje vooraf houdt hij de jongeren voor dat het soms lastig is van de WJD “geen show van eigen kunnen” te maken, maar voor ogen te blijven houden dat het een “bijeenkomst rond Christus” is.

De tip die hij de jongeren geeft, voordat ze naar elke bijeenkomst gaan: gebed. “Want bidden is als de deur openmaken van waar je naartoe gaat om God te vragen dat je er met heel je hart bij mag zijn, in plaats van dat het een uiterlijk circus wordt van barmhartigheid.”

Kwestie van inoefenen

Als hij zijn catechese begint over het thema ‘Heer, maak mij een instrument van uw barmhartigheid’, vertelt mgr. Van den Hende dat hij zelf ook een tip kreeg: “Ik kreeg de tip barmhartigheid in concreto te laten zien door geen catechese te geven.” Een daverende gelach valt hem ten deel. Hij besloot het toch te doen, want “de boodschap van Jezus over barmhartigheid is een kwestie van inoefenen”.

Na zijn catechese, praten de jongeren buiten in hun deelgroepje verder over de vragen die de bisschop meegaf: Hoe word jij het liefst gevoed om instrument van barmhartigheid te zijn? En wat heb jij te bieden aan het rijk van Jezus? En een stelling: ik heb het sacrament van boete en verzoening nodig om zelf instrument van barmhartigheid te zijn. Aan de blikken van enkele jongeren te zien, zijn het vaak intense gesprekken.

Een hart in vrede

Omdat dit de laatste catechesedag is, wordt de gastparochie met een minutenlang applaus bedankt voor hun gastvrijheid en wordt er ook tijd gevonden om een groepsfoto van de Nederlandse pelgrims te maken.

De H. Mis sluit ook nu weer de catecheseochtend af. In zijn preek benadrukt mgr. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam dat om barmhartig te zijn “eerst je hart in vrede moet zijn”. Hij raadt de jongeren dus aan om niet direct te reageren als ze zich ergeren aan iemand of boos zijn op iemand. “Zorg altijd dat je een hart vol liefde en vrede hebt.” (KN)

Lees hier het verslag van de eerste catecheseochtend op woensdag 27 juli en hier van de tweede op donderdag 28 juli.

Lees hier de volledige tekst van de catechese die mgr. Jan Hendriks, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam op woensdag 27 juli gaf en hier de volledige tekst van de catechese van mgr. Van den Hende.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.