<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Laatste katholieke scholen van Eritrea door de regering in beslag genomen

KN Redactie 15 juni 2021
image
Archiefbeeld: Eritreeërs verzamelen zich voor de kathedraal van Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Foto: CNS Photo - Reuters

De katholieke bisschoppen van Eritrea hebben sterk verontwaardigd gereageerd op de inbeslagname van katholieke scholen door de regering.

De kleuter- en basisscholen waren de laatste katholieke scholen in het land. Eerder confisqueerde de Eritrese overheid al alle andere katholieke onderwijs- en zorginstellingen.

‘We verwerpen dit resoluut’

“We zijn diep bedroefd en van binnenuit gekwetst door de maatregelen die de regering met geweld heeft opgelegd, door onderwijs- en gezondheidsinstellingen die ons rechtmatig toebehoren van ons af te nemen”, schrijven de bisschoppen in een brief de minister van Onderwijs, Semere Re’esom. “Met deze brief verwerpen we deze maatregelen formeel en resoluut.”

“We verklaren dat de katholieke Kerk nooit zal ophouden met op te roepen tot teruggave van deze sociale instellingen die met geweld zijn weggenomen… Evenals het recht om alle diensten uit te voeren waarvan ze was beroofd.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2018 leidde de confiscatie door de overheid van middelbare scholen die eigendom zijn van de Kerk, tot een wereldwijde veroordeling. De scholen, waarvan sommige meer dan zeventig jaar geleden door Italiaanse missionarissen werden gebouwd, zijn nooit meer teruggegeven aan de Kerk. De regering nam later ook kerkelijke gezondheidscentra in beslag. Door de sluiting van de 22 instellingen kwamen duizenden patiënten zonder zorg te zitten.

‘Geweld als principe’

De bisschoppen hekelden ook toen de acties van de Eritrese overheid. Zij noemden die “schadelijk voor de meest fundamentele beginselen van rechtvaardigheid en een schending van de rechten van de Kerk. De regering gebruikt geweld als principe en als methode, in plaats van dialoog en wederzijds begrip”.

Alle mensen dienen

Kerkleiders hebben in de loop der jaren uitgelegd dat de scholen en gezondheidscentra een legitiem kerkeigendom zijn. Ze werden opgericht en gebouwd met als enige doel om alle mensen te dienen.

De bisschoppen proberen in gesprek te komen met de regering. “De katholieke Kerk in Eritrea handhaaft en verdedigt, vandaag zoals ze dat in het verleden altijd heeft gedaan en zal doen in de toekomst, de wegen van dialoog, wederzijds begrip, vrede en wederzijds respect als haar inspirerende principes.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Internationale kritiek op Eritrea

Katholieken vormen ongeveer 5 procent van de 6 miljoen inwoners van Eritrea. Het land wordt al sinds 1993 geregeerd door president Isaias Afwerki en wordt door mensenrechtenorganisaties sterk bekritiseerd, vooral vanwege berichten over detentie zonder proces, militaire dienstplicht voor onbepaalde tijd en verboden op bepaalde religies.

Regelgeving die in 1995 werd ingevoerd, beperkt alle ontwikkelingsactiviteiten van religieuze instellingen, waaronder scholen, ziekenhuizen, landbouwprojecten en het sponsoren van onderwijs voor kwetsbare kinderen.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.