<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Lage Landen zijn twee priesters en een diaken rijker na weekend vol wijdingen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 september 2023
image
Bij de dominicanen werden zaterdag twee mannen gewijd. Zondag vond er in het Vlaamse bisdom Hasselt een priesterwijding plaats, bijna drie weken na de wijding van een andere priester. Foto: Iris Tasseron - Dominicanen Nederland

Met twee wijdingen bij de dominicanen in Rotterdam en een priesterwijding in het Vlaamse Zonhoven was het het afgelopen weekend opvallend druk in katholiek Nederland en België. Nog geen drie weken eerder vond er in Genk ook al een priesterwijding plaats.

Gisteren had de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens de eer om de 25-jarige Bart Pluymers tot priester te wijden. De jonge Belg noemt het een “lang gekoesterde wens”, zo zegt hij in een interview met Kerknet.

Moed

Van jongst af aan ervoer hij altijd veel steun van zijn familie en de gemeenschap in Zonhoven, maar op school stond hij vaak “alleen” in het geloof. “Ik besef heel goed dat jongeren vandaag sterk in hun schoenen moeten staan om voor hun geloof uit te komen. Het vraagt moed, maar ik ben hoopvol. Zeker na de Wereldjongerendagen in Lissabon, waar anderhalf miljoen jongeren aanwezig waren. Ze zijn dus heus niet alleen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mgr. Hoogmartens benoemde de jonge wijdeling tot priester van de Peltse pastorale eenheid Sint-Franciscus. Zijn eerste Mis zal hij op 10 september vieren. Naast zijn taken bij de parochie zal hij ook nog twee jaar aan de lerarenopleiding in Diepenbeek studeren. Hij hoopt hiermee in de toekomst ook godsdienstles te kunnen geven.

‘Met spoed gaan naar wie in nood is’

Een paar weken eerder mocht dezelfde bisschop de uit Italië afkomstige Gianluca Loperfido (33) in de Sint-Martinuskerk in Genk tot priester wijden.

Op zijn dertiende ging Loperfido in België wonen, waar hij lange tijd dacht dat hij muzikant wilde worden. Toen hij nog in Zuid-Italië woonde, had hij via de parochie al regelmatig contact met vluchtelingen en mensen die hulp nodig hadden. In België zet hij zich ook al jaren in voor de minderbedeelden in de samenleving. Zo heeft hij geregeld contact met alcohol- en drugsverslaafden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Wat zij meemaken zou ik ook kunnen meemaken. Ik zie het als mijn taak om te helpen waar ik kan”, zo zegt Loperfido in een interview met TV Limburg. Net als Maria in het WJD-thema, wil ook de kersverse priester “met spoed gaan naar wie in nood is, steeds met Christus bij mij.” Vanaf 1 september is Loperfido werkzaam in de parochies van Bree en Bocholt en bij het IJD, de jongerendienst van de Vlaamse Kerk.

Zuid-Afrikaanse broeder

In Rotterdam vond afgelopen zaterdag een dubbele wijding plaats. Bisschop Hans van den Hende wijdde in de Sint Dominicuskerk (ook bekend als de Steigerkerk) broeder Francis Amponsah (39) tot diaken en broeder Augustinus Aerssens (28) tot priester.

Francis Amponsah komt uit Ghana en trad in Zuid-Afrika bij de dominicanen in. Hij studeerde filosofie, theologie en internationale betrekkingen aan de universiteit van Johannesburg. Sinds 2019 verblijft hij in Nederland. Hij woont in de gemeenschap in Berg en Dal, waar hij Nederlands leert en aan zijn proefschrift werkt.

image
Francis Amponsah bij zijn wijding. Foto: Iris Tasseron - Dominicanen Nederland

Eerder dit jaar legde Amponsah zijn eeuwige geloften af. Dat deed hij in het klooster in Berg en Dal.

‘Hier is iets aanwezig’

Augustinus Aerssens bracht zijn jeugd als ieder ander kind door. Hij was te vinden in de bossen en op het voetbalveld, maar niet in de kerk. Daar ging hij met zijn ouders en broertje voornamelijk op vakantie in Frankrijk naartoe. En juist daar, in een kerkje in het Zuid-Franse Béziers, werd hij voor het eerst echt geraakt door God.

image
Augustinus Aerssens bij zijn wijding. Foto: Iris Tasseron - Dominicanen Nederland

“Ik besefte dat die kerk niet zomaar een stapel stenen was. Ik werd warm vanbinnen, voelde me gelukkig, vredig ook, en ik voelde: hier is iets aanwezig”, zei hij in een interview met RTL Nieuws in 2020.

Aerssens ging theologie studeren aan de Tilburg School of Catholic Theology. In 2016 maakte hij de keuze voor de dominicanen. Na zijn noviciaat studeerde hij theologie aan de universiteit van Fribourg (Zwitserland) en Hebreeuws aan de universiteit van Leiden. Hij deed in 2020-2021 een pastoraal jaar in de Franstalige parochie van Den Haag en gaf daar nadien nog catechese en sacramentenvoorbereiding.

Nu gaat hij in Leuven verder studeren en zal hij als parochievicaris in een parochie in Vlaams-Brabant werken.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.