<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Breda vormt ‘pastorale zones’: ‘Huidige parochiestructuur heeft langste tijd gehad’

KN Redactie 6 juli 2023
image
Alle gedoopten, leken en geestelijken, zijn geroepen tot verkondiging. Het bisdom Breda hoopt met de vorming van pastorale zones de gelovigen hiertoe in beweging te krijgen. Foto: OSV News - Courtesy Lizzy Joslyn

In het bisdom Breda komt de uiterste houdbaarheidsdatum van de huidige parochiestructuur in zicht. De oprichting van vijf ‘pastorale zones’ moet helpen de focus op evangelisatie gericht te krijgen.

Dat laatste maakte het bisdom onlangs bekend. De vorming van de zones is de eerste grote klus van de nieuwe vicaris-generaal van het bisdom, Norbert Schnell.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij zegt deze week in Katholiek Nieuwsblad dat de zones moeten helpen om het idee van de missionaire parochie verder te ontwikkelen in het bisdom. Dat idee is al enige tijd het speerpunt van het Bredase beleid.

Andere manier van kerk-zijn

In iedere zone zullen “de gewone gelovigen” met een gedelegeerde van het bisdom een missionair team gaan vormen. Dat moet ideeën ontwikkelen over hoe de evangelisatie in de zone vorm moet krijgen. Daarbij hoopt men op een “vruchtbare wisselwerking” met de pastorale teams uit de parochies.

Schnell benadrukt “alle gedoopten geroepen zijn om de boodschap van Jezus te verkondigen. Het is een andere manier van kerk-zijn die we zo proberen aan te wakkeren”.

“We zien dat we aan het einde van de huidige parochiestructuur komen. De toekomst van de Kerk ligt niet in structuren, maar in de mens zelf.”
- Norbert Schnell, bisdom Breda

Samenwerking is ook hard nodig, zegt Schnell: “Parochies in dit bisdom zijn zo kwetsbaar.” Sommige vacatures voor parochiebesturen staan al jaren open, pastorale teams zijn klein en “aan vrijwilligers hebben we ook steeds meer gebrek”.

In beweging komen

Volgens Schnell zijn er in het Bredase over tien jaar nog elf niet-pensioengerechtigde priesters actief “en twee diakens en twee pastoraal werkers”.

“En dat voor twintig parochies? De huidige parochiestructuur heeft haar langste tijd gehad, we zien dat we aan het einde ervan komen. De toekomst van de Kerk ligt niet in structuren, maar in de mens zelf. Gelovigen moeten in beweging komen. Veel Bredase gelovigen lijken dat te snappen. Of het lukt, is iets anders.”

Gratis kennismaken met KN?

Lees het hele interview met Norbert Schnell in Katholiek Nieuwsblad van deze week. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.