<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschop Hendriks bepleit respect als remedie tegen geweld bij gebedsdienst na moordincident

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 september 2023
image
Een vijftigtal mensen kwam vrijdag bijeen om te bidden voor alle slachtoffers van criminaliteit. De oecumenische gebedsviering werd gehouden naar aanleiding van het moordincident dat in april in de omgeving plaatsvond. Op de foto een eerdere viering. Foto: Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood

In het Heiligdom van Heiloo werd vrijdag gebeden voor slachtoffers van criminaliteit en geweld. Aanleiding was de moord die vlakbij het heiligdom heeft plaatsgevonden. Bisschop Jan Hendriks benadrukte manieren om geweld tegen te gaan: “Hoe minder we elkaar kennen, hoe meer een vijandbeeld kan gedijen.”

Het delict vond in april plaats. De verdachte is een bekende van het heiligdom en woonde tijdelijk in een kleine woning van het heiligdom, net buiten het terrein. In augustus werd bekend dat de woning waarschijnlijk ook de plaats van delict was. Een gerechtelijk onderzoek loopt nog.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De gebeurtenis zorgde voor onrust onder de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van de bedevaartplaats. Voor hen en de omwonenden was er op 15 september een gebedsviering met erna ontmoeting en gesprek. Bisschop Jan Hendriks leidde de viering.

Lijden

De dag was niet toevallig gekozen: het was de gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Op deze dag staat de Kerk stil bij het lijden van Maria.

“Deze dag is daarom een bijzondere dag om te bidden voor allen die lijden onder wat medemensen hun aandoen, voor alle mensen die te maken hebben gehad met criminaliteit en voor alle slachtoffers van criminele acties”, sprak de bisschop.

“Waar de maatschappij onvoldoende respect uitdraagt en bepaalde westerse invalshoeken en denkbeelden ‘opdringt’, worden isolatie van groepen en geweld bevorderd.”
- Mgr. Jan Hendriks

In zijn toespraak haalde Hendriks aan dat het aantal geweldsdelicten volgens recente cijfers de laatste jaren is afgenomen. Toch zijn er nog altijd “probleemsituaties”, zei hij. De bisschop wees op het geweld met messen door jongeren in Den Haag en op geweldsdelicten door jongeren uit migrantengemeenschappen.

Er zou meer aandacht voor participatie van jongeren uit migrantengemeenschappen moeten komen, zei Hendriks, met “respect voor ieders eigen culturele en godsdienstige achtergrond. Want hoe paradoxaal het ook klinkt: waar de maatschappij dat respect onvoldoende uitdraagt en bepaalde westerse invalshoeken en denkbeelden ‘opdringt’, worden isolatie van groepen en geweld bevorderd.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij ging verder: “Het is belangrijk dat er zo goed mogelijk een dialoog op gang komt met mensen uit andere culturen. Want hoe minder we elkaar kennen, hoe meer een vijandbeeld kan gedijen. Vanzelfsprekend willen we onze democratische waarden niet verloochenen. Tegelijk is het belangrijk dat mensen met een migratieachtergrond ervaren dat ook zij er mogen zijn.”

Aanwezig

De viering vond plaats in aanwezigheid van ongeveer vijftig mensen. Onder hen waren de burgemeester Mascha ten Bruggencate en wethouder Ronald Vennik, evenals pastor André Martens als vertegenwoordiger van de protestantse gemeenschap in Heiloo en rector Jeroen de Wit van het heiligdom.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.