<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschop Hendriks steekt pastorale krachten hart onder de riem met dankbrief

Luuk van den Einden 18 januari 2022
image
Bisschop Jan Hendriks heeft een brief geschreven om priesters en andere pastorale krachten in zijn bisdom te bedanken voor hun inzet in coronatijd. Foto: Jan Peeters

“Laten we doen wat wél mogelijk is”, schrijft bisschop Jan Hendriks in een steunbetuiging aan pastorale krachten in zijn bisdom. Met de brief wil hij hen bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis.

Om de priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten in het bisdom Haarlem-Amsterdam steun te bieden in het licht van de voortslepende coronapandemie heeft bisschop Jan Hendriks hun een bemoedigingsbrief geschreven. Met de brief hoopt de bisschop de pastorale krachten in zijn bisdom handvatten te geven om door te gaan met hun werk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De beperkingen die de coronapandemie ons oplegt raken vele facetten van de liturgie en het pastoraat. Zij maken het lastiger om contact te hebben en mensen bij te staan, om catechese- en bezinningsbijeenkomsten te organiseren”, schrijft de bisschop. “Er zijn nu meer mensen met psychische problemen, er is meer eenzaamheid, terwijl het vaak moeilijker is de mensen te ontdekken die geestelijke bijstand en pastorale zorg nodig hebben.”

Uitzicht in donkere tijden

“Ik wil jullie allen opnieuw van harte bedanken voor jullie inzet om toch zoveel mogelijk mensen bij te staan en ervoor te zorgen dat zij laagdrempelig een beroep op jullie kunnen doen”, vervolgt hij. “Het is van belang dat juist nu de boodschap van het Evangelie klinkt, die een licht van hoop en vreugde geeft en uitzicht in donkere tijden.”

Sinds december gelden er in Nederlandse kerken weer een aantal strenge maatregelen, in navolging van de lockdown die de overheid inzette om de spreiding van de omikronvariant te beteugelen. Een Mis mag niet meer dan vijftig aanwezigen tellen. Alle Missen en andere kerkelijke bijeenkomsten, zoals catecheseavonden, mogen niet na 17:00 plaatsvinden. De lockdown is inmiddels weer opgeheven, maar over versoepelingen binnen de kerken is vooralsnog niets bekendgemaakt.

Zichtbaar zijn

Bisschop Hendriks moedigt de creativiteit aan waarmee parochies binnen het kader van de geldende maatregelen tegemoet proberen te komen aan de behoeften van gelovigen. “Ik zie en hoor dat op allerlei plaatsen onze kerken worden opengesteld voor gebed en het opsteken van een kaarsje en voor extra vieringen of om een toegankelijke mogelijkheid te bieden om jullie te spreken.”

“We horen en zien dat dit voorziet in een behoefte en mensen die geen kerkgangers zijn in contact brengt met Kerk en geloof”, schrijft hij. “Ik moedig u daarom graag aan om dit te (blijven) doen en bedank van harte allen die zich hier voor inzetten!”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Laten we doen wat wél mogelijk is en dat zo breed mogelijk bekend maken: we willen er voor jullie zijn, met de troost van de Blijde Boodschap. Juist in deze tijd is het van belang om vanuit ons geloof zichtbaar te zijn voor een ieder”, aldus bisschop Hendriks. “Van harte wens ik u allen zegen en inspiratie om uw pastorale taak ook in deze lastige tijd te kunnen vervullen!”

De volledige brief is te lezen via de website van bisschop Hendriks.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.