<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschop Jan Hendriks ontvangt actiegroep in kathedraal: ‘Kerken sluiten is pijnlijk, maar soms is het niet anders’

Francesco Paloni 6 oktober 2023
image
Een vrouw bidt in een bijna lege kathedraal in Keulen. Nederlandse bisdommen ontkomen er niet aan: door de terugloop van het kerkbezoek, vrijwilligers en inkomsten zullen steeds meer kerken genoodzaakt worden om hun deuren te sluiten. Foto: CNS - Thilo Schmuelgen, Reuters

Enkele honderden gelovigen trekken op zondag 29 oktober naar de Haarlemse Bavokathedraal. De groep is bezorgd over het proces van kerksluitingen dat ook in het bisdom Haarlem-Amsterdam is ingezet.

Actiegroep ‘Houd de kerken open’ vreest dat meer dan de helft van de kerken uit het noordelijke deel van het bisdom in de komende jaren zal verdwijnen. Het gezelschap van bezorgde katholieken meent dat veel meer kerken in staat zijn om open te blijven. De groep hoopt dat het bisdom “geen beslissingen zal nemen zonder overleg” en wijst op het feit dat kerken vaak het kloppend hart van dorpen zijn.

Andere oplossingen

“Wij hopen dat het bisdom mensen zorgvuldig mee zal nemen in het proces en naar ze zal luisteren”, zegt Jaap Braakman, voorzitter van het actiecomité. Hij verwacht dat zelfs duizend gelovigen op 29 oktober naar de kathedraal zullen trekken om een petitie met hun standpunten aan bisschop Hendriks te overhandigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het gezelschap zal daarbij zeven keer rond de kathedraal lopen, naar het voorbeeld van het Bijbelverhaal over Jozua, die met het volk zeven keer om de muren van Jericho liep, waarna de muren van de stad bezweken. Het actiecomité hoopt hiermee dat er gekeken kan worden naar andere oplossingen.

Pijnlijke keuzes

Bisschop Jan Hendriks begrijpt de zorgen van de actiegroep, waarmee hij onlangs “een goed gesprek” had. Hij is bereid om de bezorgde gelovigen te ontvangen in zijn kathedraal. “Ze zijn uiteraard welkom. We zien allemaal het probleem van de kerksluitingen. Iedereen vindt het pijnlijk als je eigen kerk gesloten wordt. Maar soms is het niet anders.”

Dat er mensen mee moeten worden genomen in het proces van kerksluitingen, kan Hendriks “alleen maar onderstrepen”. “Het meenemen van mensen is heel belangrijk”, zegt de bisschop. “Maar op een gegeven moment zal je toch moeten kiezen: welke kerk kunnen we open houden en welke niet? Er is dan niet voldoende financieel vermogen, of weinig tot geen vrijwilligers. Je moet dan pijnlijke keuzes maken.”

Hand uitsteken

Hendriks hoopt dat er “een beweging ontstaat van mensen die willen meedenken om tot oplossingen te komen. Ik wil niet opleggen wat er moet gebeuren, we moeten samen toegroeien naar goed, duurzaam-bestendige oplossingen in regio’s. Liever sluit ik geen enkele kerk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Braakman is verheugd dat het bisdom beschikbaar was voor een gesprek vooraf. “Het is niet zozeer een protestbeweging, we willen samen optrekken. We steken een hand uit, daarom is het fijn dat de bisschop er ook is. Als we er geweest zijn, moeten we de weg zoeken om het in onze ogen anders en beter te doen.”

Ontkerkelijking

In het bisdom Haarlem-Amsterdam moeten de komende jaren veel kerken sluiten om geloofsgemeenschappen overeind te houden. Het bisdom wil naar een model waarin een klein aantal vitale kerken een centrumfunctie vervult.

De situatie in het bisdom is vergelijkbaar met andere Nederlandse bisdommen waar ook steeds meer kerken zullen moeten sluiten door de toenemende ontkerkelijking.

Binnenkort volgt een uitgebreid achtergrondartikel in KN.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.