fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

De Nicolaasbasiliek is tijdelijke herdenkplek voor Peter R. de Vries

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 juli 2021
image
In de Nicolaasbasiliek in Amsterdam is sinds dit weekend een herdenkplek ingericht om stil te staan bij het overlijden van Peter R. de Vries. Foto: Nicolaasbasiliek

De Amsterdamse Nicolaasbasiliek heeft sinds afgelopen weekend haar deuren geopend voor bezinning en gebed naar aanleiding van het overlijden van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Ook ligt er een condoleanceregister dat aan de familie overhandigd zal worden.

De katholieke gemeenschap in Amsterdam is “geschokt dat opkomen voor recht en gerechtigheid wordt afgerekend met een gewelddadige moord”, schrijft pastoor Eric Fennis van de Nicolaasbasiliek in een persbericht.

Golf van verbijstering en ontzetting

Peter Rudolf de Vries (64) overleed op donderdag 15 juli aan de gevolgen van een aanslag die op dinsdag 6 juli op klaarlichte dag op hem was gepleegd. Een golf van verbijstering en ontzetting gaat sindsdien door het land.

Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam reageerde direct na de aanslag geschokt. Hij schreef dat hij het “verschrikkelijk” vond dat mensen die zich voor rechtvaardigheid inzetten worden bedreigd en op dodenlijsten staan.

Herdenkingsplekken

Op diverse plekken in Amsterdam kan De Vries worden herdacht. In de Lange Leidsedwarsstraat – de plek waar De Vries werd beschoten – leggen mensen sinds de aanslag spontaan bloemen.

Bij de Westerkerk hebben honderden mensen de afgelopen twee vrijdagen een kaarsje aangestoken, gebeden of in het condoleanceboek geschreven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit weekend volgde dus de Nicolaaskerk waar tussen twaalf en vijf bij de aanslag op de misdaadjournalist kan worden stilgestaan.

‘Altijd op zoek naar waarheid’

“Peter R. de Vries was een man met een groot rechtvaardigheidsgevoel en altijd op zoek naar de waarheid”, aldus pastoor Fennis. “Hij heeft niet alleen publiekelijk, maar vooral achter de schermen talloze mensen bijgestaan in processen die uitzichtloos leken, en die door zijn tomeloze en onverschrokken inzet vaak toch tot een oplossing kwamen. Onze gebeden zijn de komende dagen bij Peter en zijn dierbaren die bovenal een partner, vader, opa en vriend moeten missen.”

Afscheid

Het afscheid van Peter R. de Vries zal woensdag en donderdag in Carré plaatsvinden. Die eerste dag is iedereen welkom, donderdag is voor familie en dierbaren.

https://www.kn.nl/donaties/