<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Den Bosch ademt dit jaar nog meer kerstsfeer

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 december 2023
image
Marjon Zijlstra (links) en Anet Dumoulin (rechts) willen dit jaar Den Bosch omtoveren tot een echt kerstparadijs. "Dit project gaat om het delen van vreugde, het samen vieren van de feestdagen en het versterken van de banden in onze gemeenschap." Foto: Henk van Zeeland

Ze willen allebei Bosschenaars bewegen om hun stad om te toveren tot een “kerstparadijs”. Door de actie Kerststallen Den Bosch wordt de stad niet alleen mooier, maar raken mensen ook meer verbonden, zo is het idee van initiatiefnemers Anet Dumoulin (46) en Marjon Zijlstra (48).

Het is nog maar net acht weken geleden dat de twee vrouwen begonnen aan het project Kerststallen Den Bosch. Nu al krijgen ze jong en oud in beweging om te helpen de sfeer in de binnenstad ‘kerstiger’ dan ooit te maken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We geloven in het verbinden van mensen, het aanwakkeren van beweging en het creëren van gezelligheid. En wat is er nu gezelliger dan Kerstmis?”, zegt Zijlstra.

Op een presenteerblaadje

Het begon met het idee om alle binnenstadbewoners te vragen om een kerststal in het raam te zetten, om op basis daarvan een wandelroute uit te stippelen. Al snel bleek dat idee niet nieuw te zijn: de lokaal bekende Bosschenaar Jacques van der Miessen (80) heeft al sinds 2008 een netwerk in de stad van mensen die ieder jaar een kerststal tentoonstellen. “Wij zijn echt actieve mensen, maar we wisten niet dat het bestond.”

Niet veel later gingen Dumoulin en Zijlstra op de koffie bij Van der Miessen. “Hij was blij met ons initiatief. Al jaren was hij op zoek naar een opvolger. Die kreeg hij nu op een presenteerblaadje.” Dat betekent niet meteen dat Van der Miessen stopt. Ook dit jaar zal hij helpen bij het plaatsen van de kerststallen bij de bestaande deelnemers.

Alles is mogelijk

De kerststallen van Van der Miessen – hij heeft er ook een flink aantal in opslag in het bisschoppelijk paleis – zijn over het algemeen traditioneel, vertelt Zijlstra. Bij de dames is alles juist mogelijk. “Er komt een kerststal van teddyberen, in de etalage van het oude V&D-gebouw komt een bijna levensgrote kerststal in de stijl van Jeroen Bosch en in de winkel van Terre des Hommes staat een antieke kerststal, die pas na het evenement verkocht wordt.”

image
Foto: Henk van Zeeland

Eigenlijk moedigen de twee vrouwen iedere vorm van raamversiering aan. “Sommige mensen hebben geen ruimte voor een kerststal en maken een raamtekening. Ik weet al dat iemand een oude foto in het raam gaat hangen van zichzelf als kind bij de kerststal die in de V&D-etalage staat.”

Dertig kerststalletjes

Bij een grote groep mensen begint het project al te leven. “Een vrouw liet weten dat ze wel dertig kerststalletjes op zolder had. Meteen ontstond er in de buurt een levendige handel in.”

Veel basisscholen hebben ook al aangegeven dat ze meedoen aan de kerstverhaalroute. Die gaat langs veel versierde ramen; zestien posters die samen het kerstverhaal vertellen vanaf Maria op de ezel tot aan de drie Wijzen.

“We zijn ongelooflijk trots op onze mooie middeleeuwse stad en proberen mensen letterlijk en figuurlijk van de gebaande paden af te brengen.”
- Marjon Zijlstra

Ook de vijftigplussers krijgen de vrouwen met dit initiatief op de been. De gemeente organiseert verschillende vijftigpluswandelingen per jaar. In december gaan ze de kerstverhaalroute volgen. Verder komt er ook nog een kleurplatenwedstrijd in samenwerking met verzorgingstehuis Antoniegaarde en een lettertjeszoektocht.

Weg van de gebaande paden

Wordt het allemaal niet wat veel in Den Bosch? Dit jaar zal het KRO-programma Joris’ Kerstboom weer op de Parade opgenomen worden, organiseert Den Bosch Partners vijf ‘heilige huisjes’ door de stad en in de Sint-Janskathedraal verrijst weer de beroemde kerststal.

https://www.kn.nl/donaties/

“Nee”, antwoordt Zijlstra beslist. “Ook die activiteiten worden in de route opgenomen. We zijn ongelooflijk trots op onze mooie middeleeuwse stad en proberen mensen letterlijk en figuurlijk van de gebaande paden af te brengen. Met dit project ontdekken inwoners nieuwe plekken en nieuwe mensen, allemaal in hun eigen omgeving. Dit project gaat om het delen van vreugde, het samen vieren van de feestdagen en het versterken van de banden in onze gemeenschap.”

Op 17 december wordt het project officieel geopend in de Huiskamer van de Binnenstad (naast de Sint Cathrien). Het project loopt tot aan Driekoningen, oftewel 6 januari.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.