<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Woord van de paus

‘De kerststal is als een kleine bron waaruit we de nabijheid van God kunnen putten’

KN Redactie 21 december 2023
image
De kerststal op het Sint-Pietersplein beeldt dit jaar uit hoe Franciscus van Assisi 800 jaar geleden het fenomeen ‘kerststal’ introduceerde. Foto: CNS – Justin McLellan

Tijdens de algemene audiëntie van 20 december legde paus Franciscus uit waarom de kerststal zo belangrijk is voor ons geloof. “Het is een plek waar je je zorgen bij Jezus brengt.”

Achthonderd jaar geleden realiseerde St.-Franciscus van Assisi de eerste levende kerststal. Terwijl op heel veel plekken wereldwijd in deze periode weer een kerststal is opgezet, is het goed even stil te staan bij de herkomst ervan.

Franciscus wilde geen mooi kunstwerk maken, maar door middel van de kerststal verwondering opwekken voor de extreme nederigheid van de Heer, voor de ontberingen die Hij uit liefde voor ons leed in de arme grot van Bethlehem.

Verwondering, dat is belangrijk. Als wij christenen de kerststal enkel zien als iets moois, als iets historisch, is dat niet genoeg. Voor het mysterie van Jezus’ geboorte, hebben we deze religieuze houding van verwondering nodig. Zonder verwondering is je geloof slechts oppervlakkig.

En een kenmerk van de kerststal is dat die ontstaan is als een leerschool van soberheid. Ook vandaag de dag lopen we een groot risico om te vergeten wat telt in het leven. En paradoxaal genoeg neemt dit juist met Kerstmis toe, als we ondergedompeld worden in een consumentisme dat de betekenis ervan aantast. Soms is er geen innerlijke ruimte voor verwondering, maar alleen voor de feestplanning.

“De kerststal is als een kleine bron waaruit we de nabijheid van God kunnen putten”

De kerststal is gemaakt om ons terug te brengen naar waar het om gaat: om God die onder ons komt wonen. Daarom is het belangrijk om naar de kerststal te kijken, omdat die ons helpt te begrijpen waar het om gaat. Mensen vóór dingen, waar we vaak dingen boven mensen stellen.

Maar de kerststal gaat ook over vreugde, want vreugde is iets anders dan plezier. Maar waar komt die kerstvreugde vandaan? Zeker niet uit het feit dat we cadeautjes mee naar huis kunnen nemen of weelderige feesten meemaken.

Nee, het is de vreugde die uit het hart stroomt als je de nabijheid van Jezus ervaart, de tederheid van God, die je niet alleen laat. Nabijheid, tederheid en mededogen, dat zijn de drie houdingen van God. En door naar de kerststal te kijken, door er bij te bidden, kunnen we deze dingen voelen en die helpen ons in ons dagelijks leven.

De kerststal is als een kleine bron waaruit we de nabijheid van God kunnen putten, de bron van hoop en vreugde. De kerststal is als een levend evangelie. Het is de plaats van ontmoeting, waar je de verwachtingen en zorgen van je leven bij Jezus brengt.

Als we voor de kerststal alles wat we koesteren aan Jezus toevertrouwen, zullen ook wij “overgrote vreugde” ervaren (Mt. 2,10), een vreugde die juist voortkomt uit de contemplatie, uit de geest van verwondering. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.