<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Dit past bij onze missie’: bezinningshuis biedt kamers aan voor coronapatiënten

Hettie van der Ven 17 april 2020
image
Bezinningscentrum Emmaus in het Brabantse Helvoirt stelt een deel van zijn ruimtes beschikbaar aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Foto: Bezinningscentrum Emmaus

In het verleden werden er in bezinningscentrum Emmaus in het Brabantse Helvoirt ook zieken opgevangen. Nu wil het centrum dat opnieuw doen voor coronapatiënten.

Na een oproep van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch heeft het bezinningscentrum een deel van zijn ruimtes beschikbaar gesteld aan het ziekenhuis voor de opvang van coronapatiënten.

Kamers zijn uitgebreid gekeurd

Indien nodig kan het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Helvoirt tot 52 kamers (maximaal 104 patiënten) inrichten als zorgruimtes. De kamers zijn inmiddels uitgebreid gekeurd op onder meer de aanwezigheid van een bad of douche en voldoende ruimte voor een ziekenhuisbed, en zijn geschikt bevonden.

Afhankelijk van aantal patiënten

Met name de twintig kamers die in 2017 verbouwd zijn, voldoen royaal aan alle eisen, maar de overige kamers zijn ook inzetbaar.

Of het nodig is dat kamers van het bezinningscentrum daadwerkelijk door het ziekenhuis worden ingezet is nog niet duidelijk. Dit hangt uiteraard af van een toename dan wel afname van het aantal patiënten.

Historie in ziekenopvang

“Na de oproep hebben wij ons direct aangemeld bij het JBZ”, zegt Emmausdirecteur Maarten Over tegen Katholiek Nieuwsblad.

“Vanuit ons bestuur was hier unaniem een grote bereidheid toe, puur vanuit christelijk en medemenselijk oogpunt. In het verleden zijn op deze plek ook altijd zieken opgevangen en het is mooi om dat in deze tijden weer te kunnen doen.”

Ziekenbroeders opleiden

Het bezinningscentrum is van oudsher een missiehuis. In de jaren twintig tot halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw waren de paters van het Goddelijk Woord in het klooster gevestigd. Het diende als noviciaat voor jonge mannen die net van het kleinseminarie kwamen en wilden intreden.

Aansluitend betrokken de broeders van Johannes de Deo het pand. Zij leidden er leken-ziekenbroeders op en verpleegden er terminaal zieken. Sinds 1989 is Emmaus in het voormalig klooster gevestigd.

Te goed voor ziekenhuisopname

Als er daadwerkelijk coronapatiënten ondergebracht gaan worden in Emmaus, zal het veelal gaan om mensen die te goed zijn voor een ziekenhuisopname, maar te veel zorg nodig hebben om thuis te zijn.

Over: “Ook zijn er mensen die hun beademingsmachine beschikbaar stellen aan iemand anders. Zij kunnen bij ons terecht.”

“Vanuit ons bestuur was hier unaniem een grote bereidheid toe, puur vanuit christelijk en medemenselijk oogpunt”
- Emmausdirecteur Maarten Over

In het geval van opnames zal het JBZ verantwoordelijk zijn voor de levering van de benodigde medische apparatuur. Een thuiszorginstelling uit de regio zal de benodigde zorg op touw gaan zetten.

Over: “Onze kamers zijn ook beschikbaar om een nieuwe kinderafdeling in te richten wanneer dit nodig is. Op dit moment zijn veel afdelingen binnen het JBZ nog heringericht voor de opvang van coronapatiënten, maar de andere zorg moet ook doorgaan.”

Zwaar weer voor bezinningscentra

Katholiek Nieuwsblad berichtte recentelijk over de vele bezinningscentra waarvoor, door alle maatregelen waar het indammen van het coronavirus om vraagt, zwaar (financieel) weer dreigt. Dit geldt ook voor Emmaus.

Over: “Over een eventuele financiële vergoeding is nog met geen woord gesproken. Daar gaat het ons voorlopig helemaal niet om. Natuurlijk kunnen we er op termijn over praten, maar we doen dit nadrukkelijk niet ten behoeve van ons eigen levensbehoud. Wij hebben een accommodatie en kunnen dus helpen. Dit sluit naadloos aan bij onze missie, vanuit het verleden, maar zeker ook anno nu.”

Klaar voor opvang

Of de kamers in het bezinningscentrum daadwerkelijk gebruikt gaan worden is zoals gezegd voor iedereen nog een groot vraagteken. Maar mocht het nodig zijn, dan is bezinningscentrum Emmaus er klaar voor.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.