fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Dubbele maagdenwijding in bisdom Roermond

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 mei 2022
image
Tijdens de plechtigheid zullen de twee vrouwen onder meer een ring ontvangen, als teken van hun mystieke huwelijk met Christus, zoals hier Irene Ceelen in 2018 in de Bossche Sint-Janskathedraal. Foto: KN - Jan Peeters

Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond zal op zaterdag 28 mei twee vrouwen de maagdenwijding toedienen. De plechtigheid zal in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond plaatsvinden.

Met de maagdenwijding laten Désirée van Breugel (53) uit Schinnen en Hoy Lin Moo (39) uit Maastricht de wereld zien dat ze als religieuzen midden in de samenleving willen leven.

Aangetrokken tot religieuze leven

Beide vrouwen hebben een geheel ander pad hier naartoe afgelegd. Breugel komt uit het basisonderwijs en werkt sinds 2002 als huishoudster bij pastoor-deken Jack Honings. Zij voelde zich altijd al aangetrokken tot het religieuze leven.

“Ik heb me steeds afgevraagd wat God met mij voor ogen had, maar het klooster zag ik niet als mijn weg. Een persoonlijk gesprek met bisschop Harrie Smeets heeft mij uiteindelijk duidelijkheid gegeven in mijn zoektocht”, zegt ze op de website van bisdom Roermond.

‘Dicht bij de lijdende mens zijn’

Bij Moo groeide haar roeping langzaam. Ze studeerde geneeskunde in Maastricht en is sinds 2013 werkzaam als arts bij verschillende verpleeghuizen in de Zuid-Limburgse regio Parkstad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Tijdens mijn studententijd werd het mij duidelijk dat Onze-Lieve-Heer mij riep om in het dagelijks leven dicht bij de lijdende mens te zijn. Deze nabijheid zou ik alleen samen met Hem kunnen ervaren. Ik voelde dat God mij riep om mij aan Hem toe te wijden zoals ik ben, maar blijvend in de maatschappij.”

Lange tijd deed ze niets met deze gedachte, totdat haar geestelijk leidsman met haar over de maagdenwijding sprak.

Oud gebruik

De maagdenwijding is een oud gebruik dat stamt uit de tijd van de apostelen. De levensstaat van de vrouwen is vergelijkbaar met die van religieuzen, alleen zijn de gewijde maagden niet verbonden aan een orde of congregatie.

Maagdenwijdingen vinden niet vaak plaats – het is lang geleden dat er in het bisdom Roermond een plaatsvond. In het bisdom Den Bosch ontvingen eind 2020 twee vrouwen de maagdenwijding.

https://www.kn.nl/donaties/